Concerto Csellóünnep 2023

A november 13-án rendezett sajtótájékoztató a hagyományt és mai technikát remekül ötvözte: a videón külföldről bejelentkező szereplőket a jelenlevő szereplők is élénk érdeklődéssel hallgatták. Külön öröm volt, hogy mintegy tiszteletadásként a nagy tanítókra is ráirányították a figyelmet: Perényi Miklós Tanár Úr személyesen is megjelent és a csellóról, az általa előadandó darabokról pár mondat erejéig szólt. Mező László Tanár Úr videós bejelentkezésén elhangzott: milyen kár, hogy nem jegyezte fel, kiket is tanított élete során. Bár már személyesen nem tud a koncerteken részt venni – mondta – de figyelemmel kíséri rádión keresztül az eseményeket és minden szereplőnek sikeres előadást kíván!

Mi is az a Csellóünnep? Előzménye a 2021-ben megrendezett Viva la Viola nap volt, amely a brácsát éltette – azaz Keller András olyan fesztivál alapját szeretné letenni, ahol minden évben egy hangszerre lenne irányítva a figyelem, 2023-ban a cselló ez a hangszer.

Miért éppen a cselló?

Mert csodálatos hangszer, mert az irodalma rendkívül gazdag – idézek Keller Andrásnak, a Concerto Budapest zeneigazgatójának a szavaiból.

Mert Magyarország egy csellónagyhatalom, a magyar csellisták kiemelkedő nemzetközi sikereket érnek el – folytathatom a kérdésre adott egyik válaszát Devich Gábornak, a Concerto Budapest főigazgatójának.

Tehát Csellóünnep a Zeneakadémia Nagytermében, Solti termében, Kupolatermében november 25-én és 26-án! Összesen 9 előadás. Amit kicsit személy szerint hiányoltam, hogy miért nincs egy olyan előadás, amely a gyerekeknek szól? Devich Gábor megköszönte a kérdésemet és azt mondta, hogy elgondolkodik rajta, de – folytatta tovább – azért nem feledkeztek meg a csellózni tanuló fiatalokról. Cselló oktató tanároknak juttattak el belépőjegyeket, hogy azokat tanítványaik között osszák szét. 

Mit hallhatunk? Triókat, vonósnégyeseket, különböző kamarazenei felállásokat, kamarazenekari műveket és nagyzenekaros csellóversenyeket.  A szerzők között megtaláljuk Haydn, Schumann, Bach és mások műveit is.

A fesztivál különlegessége közé tartozik, hogy olyan karmesterek fognak dirigálni, akik maguk is egy-egy vonós hangszernek a mesterei.

Nemcsak az előadandó művek listája színes, de az előadó művészeké is – itt felsorolni nem érdemes, hanem inkább kattintsanak rá a Csellóünnep honlapjára és mindent megtudnak: mikor, kik, milyen műveket adnak elő! Figyelem, a jegyek rohamosan fogynak!

https://www.concertobudapest.hu/v/csellounnep-2023/