42. Magyar Sajtófotó Pályázat

A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetés ma délelőtt zajlott a MÚOSZ székházában.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt.

A pályázatra 2023-ban készített fotókkal lehetett versenybe szállni, néhány sorozat-kategória kivételével, ahol a hosszú távon készült munkák közt néhány régebbi fényképet is elfogadott a zsűri.

A zsűri elnöke: 

   Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora,  a Reuters volt globális fotó főszerkesztője;

A zsűri tagjai:

   Stephane Arnaud, az AFP francia hírügynökség fotó főszerkesztője;

   Adrian Evans, a Panos Pictures (London, Nagy-Britannia) igazgatója;

   Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere

   Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere

Az online előválogatás után a zsűri tagjai 2024. február 2–4. között, Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, nyilvánosan zajló munka keretében választották ki a díjazottakat.

A pályázatra beküldött képekből idén is készül kiállítás, az ünnepélyes megnyitó a Capa Központban. 2024. április 11-én lesz.

Itt hozzák nyilvánosságra és adják át a kategóriadíjak mellett MÚOSZ Nagydíját és a Kulturális és Innovációs Minisztérium André Kertész-nagydíját is a nyertes képek készítőinek. Ugyan itt, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján osztják ki a pályázat különdíjait is.

A pályázatra beküldött képekből fotóalbum is készül, Az év fotói 2023 címmel, amely a kiállítás megnyitásával egyidőben jelenik meg.

A 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti bemutató után vidéki körútra indul, szabadtéren lesz látható többek közt Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, Békéscsabán, Sándorfalván, mielőtt az év végén visszaérkezik a fővárosba, Rákospalotára.

Információk és a díjazottak névsora itt.