Mr. Nobody

A Mr. Nobody már 2009-ben elkészült, de a hazai mozikban 2010 augusztusától látható. A főszereplő Jared Leto nem csak szép kék szeme miatt volt jó választás, hanem mert remekül alakítja Nemo Nobody szerepét ebben a sci-fiben. Jared Leto olyan filmekben bizonyított már, mint a Rekviem egy álomért, vagy a Fegyvernepper, és a Harcosok klubja. De most is megállta a helyét!

Összességében nekem tetszett a film, pedig nem rajongok a sci-fiért. De ez inkább volt egy romantikus dráma, mint science fiction, sokszor már-már filozofikus mélységekig ment a rendező, Jaco Van Dormael!

Az események több szálon futnak egyszerre, ugyanazt a szereplőt látjuk különböző életszakaszokban. Először a 117 éves Mr. Nobodyt ismerjük meg, 2092-ben járunk. Mr. Nobody az utolsó halandó a Földön. A többi „ember” már hallhatatlan. De igaziból nem sok minden változik 2092-ben! A technikai dolgok persze sokkal jobbak, nem is beszélve a kórházról! De Nemo Nobodyt ez nem érdekli! Ő emlékezni akar. Emlékezni arra, hogy mi történt vele… 25 éves korában hibernálták, és most (2092-ben) nem emlékszik mi történt vele addig, vagy vajon mi történt volna vele akkor, ha élete nagy kérdéseiben másképp dönt.

Mi lett volna, ha szülei válásakor anyjával megy, vagy ha apjával marad? Mint mindannyiunknak, Nemonak is nagy döntéseket kell hoznia a szerelemben! Háromféle szerelem közül választhatott az életében:

Legelső nagy szerelme Anna (Diane Kruger), akit akkor ismer(ne), ha anyjával tart a válás után. Mivel Anna, Nemo nevelőapjának a lánya. De nem maradhattak volna együtt, mert a szülők szerint a „testvérek” nem lehetnek együtt. (Én a magamról részéről Annának és Nemónak szurkoltam, mert köztük izzik a levegő. Érezni, hogy hatalmas szerelem az övék!)

Egy másik lehetőség lett volna, ha Nemo apjával marad. Akkor eljár a helyi diszkóba és megismeri Elise-t (Sarah Polley). Aki zűrös lány volt, de talán Nemo megmenthette volna. Például, ha összeházasodnak és gyerekeik lesznek. De Elisszel nem lettek boldogok, mert a lány nem tudott megváltozni!

Ott volt egy harmadik lehetőség, ha Elise már a diszkóban elküldi, akkor megismerhette volna Jeant (Linh Dan Pham) és elveszi feleségül, családjuk lesz.

Ez végig így megy a filmben! Mi lett volna, ha… Vajon melyiket választotta Nemo Nobody? Jó döntést hozott?

Nagyon izgalmas a film olyan szempontból, hogy rájövünk mennyi pici, apró vagy éppen nagy döntésen múlik a boldogságunk! Nagyon sok elgondolkodtató eleme van a filmnek. Pl. olyan alapfogalmakat is megmagyaráznak, hogy mi a szerelem, vagy az idő.

A filmzene - amit a rendező testvére Pierre Van Dormael szerzett - olyan szép, hogy libabőrös lesz az ember tőle. Emellett olyan örökzöld slágerek is felcsendülnek, mint a 99 Luftballon.

8/10 pont

Mr. Nobody - kanadai-belga-francia-német filmdráma, 115 perc, 2009
Rendező: Jaco Van Dormael
Szereplők: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley