Európai Művészet és Kézművesség Napjai - European Arts and Crafts Days

Április 5. és 7. között rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjét.

A nagyszabású országos programsorozat alkalmával három napon keresztül közel ötven a népi kézműves műhely és alkotóház várja az érdeklődőket kézműves programokkal országszerte. Péntektől vasárnapig kézművesfoglalkozásokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal és népi játékokkal várják az érdeklődőket.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva a rendezvényhez közel ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott kézművesprogramokkal az ország minden tájáról, hogy a nagyszabású programsorozat három napján a mesterek a kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat.

Csatlakozni olyan egyedi programokkal lehet, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg. A kézműves mesterségek között a látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, a hímzést, csuhé, szalma gyékény-fonást, a nemezelést, bőrművességet, a kékfestést, a fazekasságot és a kovács mesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést, készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből vagy üvegből, de fából esztergált játékokat is. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte.

A rendezvény idei mottója: „Kis ujjak, szakértő kezek” - Fókuszban az ifjúság, ami arra utal, hogy idén külön hangsúlyt kap Európában és itthon is a gyermekek és az ifjúság részére történő, több százéves szellemi és gyakorlati tudás átadása, ami egyben az egyes kézművesszakmák tovább élésének záloga. A rendezvény célja egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére, a tudásátadás fontosságára, másrészt, hogy ráirányítsa a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei és amelyek folyamatosan várják a népi kultúra iránt érdeklődőket programjaikkal.

Az egyes helyszínek részletes programjai felkerülnek az Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete ahazak és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapjára.

A magyarországi rendezvény meghirdetői: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), Hagyományok Háza