Odaítélték a 2024-es Táncház Díjat és Táncház Érméket

Kezdődik a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár.

Hétvégén rendezik meg a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Papp László Budapest Sportarénában, amelynek szombat esti gálaműsorán átadják a Táncház Díjat és a Táncház Érméket. Idén a Táncház Díjat Sebestyén Márta népdalénekes kapja, aki a Táncháztalálkozó vasárnapi műsorában a jubileumát ünneplő Vujicsics együttes vendégeként fellép az eseményen. A háromnapos Táncháztalálkozó a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti eseménye, amelynek forgatagában – táncházaiban, táncoktatásain, kirakodóvásárában, kézműves programjain - minden korosztály megtalálja a megfelelő szórakozást szombat reggeltől vasárnap estig.

Április 5-én, pénteken este nyitótáncházat tartanak a Fonóban, majd április 6-7-én, szombaton és vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában zajlanak a programok. A Táncháztalálkozón a néptáncokkal csak ismerkedők élő zenére, segítséggel tanulhatják a lépéseket, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat. Fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek, összesen több mint 1000 fellépő. A Népművészeti Kirakodóvásárban a hagyományos tárgyalkotással, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészettel találkozhatunk.

Az Aprók bálján mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben, a Tánchagyományaink programrészben pedig a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységeket és a hazai nemzetiségeket ismerhetjük meg. A kisebbeket a Tücsökringató és a Kőketánc, valamint számos kézműves program várja, a kamasz korosztály táncházában a Sarjú banda muzsikál. Szombat este átadják a Táncház Díjat és a Táncházi Érméket. Vasárnap délelőtt mintegy 300 gyermektáncos tölti be a küzdőteret a Magonc nyitányon, majd a Minden magyarok táncán a világ minden részéről érkező táncosok széki táncokat fognak táncolni. Fellép a jubileumát ünneplő Vujicsics együttes, a Gálaműsoron pedig több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát, amit az Össztánc követ.

2012-ben a Táncház Egyesület és az OTP Bank azzal a céllal hozta létre a Táncház Díjat, hogy ezzel is elismerje azoknak a teljesítményét, akik által az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára válik elérhetővé. A Táncház Díjat és a Táncház Érméket évente olyan személyiségek vagy csoportok kapják, akik kiemelkedő tevékenységükkel előadóművészként, oktatóként, gyűjtőként, vagy bármilyen más módon hozzájárulnak a táncházmozgalom sikeréhez. 2024-ben a Táncház Díjat és a Táncház Érméket a Táncház Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködése keretében ítélik oda. Az elismeréseket 2024. április 6-án, a Táncháztalálkozó gálaműsorán Berán István, a Táncház Egyesület ügyvezető képviselője és Both Miklós a Hagyományok Háza főigazgatója adja át ünnepélyes keretek között a Papp László Budapest Sportarénában.

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2024-ben a Táncház Díjat Sebestyén Márta népdalénekes kapja.

A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapnak:

    Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes (művészeti vezetők: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő)

    Galát Péter – néptáncpedagógus, a Jókai Néptáncegyüttes „Hosszúléptűek" csoportjának vezetője

    Nagy Timea – néptáncpedagógus, a Martenica bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője

    Sztanó Hédi – televíziós filmrendező

    Tóth Judit – néptáncpedagógus, az Urban Verbunk Junior együttes művészeti vezetője

    Váradi Enikő – néptáncpedagógus, a Kárpátalja Néptáncegyüttes ügyvivője

A díjazottakról bővebb információ itt.

A Táncháztalálkozóról bővebb információ és jegyek itt.