Kis esti rozé

Költészet napi borkostoló és „múlt századi korrajz”.

A MáraiKult égisze alá tartozó kulturális helyszínek egyikén, a Jókai Anna Szalonban évek óta igen népszerűek a Szabó Zoltán Attila íróhoz köthető rangos előadások, koncertek, borestek. A Kis esti rozé április 11-i eseményén a TÓTHBORBIRTOK nedűi, és A koronatanú című dokumentumfilm kerül fókuszba.

Szabó Zoltán Attila, a Legendák nyomában színházi estek művészeti vezetője, a Tabán a világ közepe és a K.Ö.R. című bestsellerek szerzője, az Újnyugat Antológia szerkesztője, a Talány Akusztik társalapítója (Zöld Csaba mellett), két éve rendszeres fellépője (házigazdája) a Jókai Anna Szalon két rangos programjának, a Tabán-sztoriknak és a Kis esti rozénak. Jelentős visszhangot váltott ki az a teltházas előadás is, amelynek a krisztinavárosi Márai Sándor Művelődési ház volt a helyszíne, s ahol először hangzott el a Zöld – Szabó szerzőpáros remeke, a Tabán-blues. A Talány Akusztik koncertjén a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tüneményes gyermekkara vendégeskedett, Brebovszky Klára vezetésével.

A Kis esti rozén a filmvetítéshez kapcsolódva, Dr. Tóth Béla mutatja be pannonhalmi borászatát, kitűnő borait. A TÓTHBORBIRTOK alapító tulajdonosának életpályája ugyancsak figyelemre méltó. Miként a tothborbirtok.hu-n fogalmaz: „eddigi életemből sebész orvosként több évtizedet a test gyógyításának szenteltem. Elérkezett az idő, hogy a test mellett a lélek megfelelő ápolására is gondoljak. Aki eljutott már Pannonhalmára, átélhette azt a spirituális erőt, magával ragadó élményt, látványt, ami gyógyír a sajgó léleknek, amitől a fáradt vándor feltöltődhet, ami felüdülés az embernek a hétköznapok közepette. Engem is megérintett a hely szellemisége, a pannonhalmi csoda, a hegy látványa, ami 2000 évvel ezelőtt a római szőlőműveseket is idecsábította, és ami 1000 évvel ezelőtt, közös magyar történelmünk részeként Géza fejedelmet is arra ösztönözte, hogy apátságot alapítson Szent Márton hegyén.”

Tóth doktor a Pannonhalmi Borvidék minőségi nedűit gazdagítja. 2021-es Kódex Furmint száraz fehérbora aranyérem minősítést kapott a Londonban megrendezésre kerülő International Wine Challenge (IWC) megmérettetésen. Érdekesség, hogy a TÓTHBORBIRTOK a költészet napján a Jókai Anna Szalonban kóstolható, megízlelhető borainak kiválasztásakor A koronatanú (Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila dokumentumfilmje) egyfajta inspirációként szolgált.

A koronatanú az elmúlt évtized egyik legsikeresebb hazai dokumentumfilmje. Részlet a Népszavából, Csepelyi Adrienn: A koronatanú – mindent látott, mindent hallott című írásából: „a film Hetényi Károly kalandos életét dolgozza fel, akinek az árvaházból a legendás New York Kávéházig vezetett az útja, ahol Karády Katalintól Karinthy Frigyesig, Csortos Gyulától Jávor Pálig sorjáztak a kor hírességei. Anekdoták és kulisszatitkok, a kutyák számára minyont rendelő Csortos és az önmagában bizonytalankodó Páger Antal – A koronatanú lényegében szórakoztató, mégis elgondolkodtató múlt századi korrajz.”

2024. április 11, 18:30

Kis esti rozé

Jegyelővétel itt.

Kis esti rozé a magyar költészet napján – ünnepi filmvetítéssel – MáraiKult.

Szabó Zoltán Attila, író vendége Dr. Tóth Béla, a TÓTHBORBIRTOK alapító tulajdonosa.

(Fotó: Molnár József – Kálloy Molnár Péter a Tabló bemutatóján)