Leonard Gershe: A Pillangók Szabadok

A New Yorkban játszódó 3 szereplős kamaradarab az élet teljesen hétköznapi dolgairól szól csak egy kicsit más megvilágításban. Egy fiú és egy lány találkozásáról, akik mégsem teljesen olyanok mint az átlag valamint egy anya és egy fiú kapcsolatáról.

Don (Ozsgyáni Mihály) édesanyjával teljesen elszigetelten él New York kertvárosában. Gyerekkorától magántanítók nevelik, a külvilággal nem sok kapcsolata van. Nincsenek barátai, iskolatársai, mígnem a szomszéd lány felnyitja a szemét és elhatározza New Yorkba költözik. Új életet kezd egy belvárosi ütött kopott garzonban, hogy kicsit fellélegezhessen anyja fojtogató szeretetétől.

Egy zajos reggelen hozza össze a sors Jill Tannerrel (Marjai Virág). Aki zenehallgatásával tulajdonképpen maga a zaj forrása, hiszen a bérház falai papírból vannak. Így lép be Don életében és lakásába Jill, aki egy színes, nyitott, bolondos lány. Kapcsolatuk szemünk előtt bontakozik ki. Egy délután alatt teljesen egymásba bonyolódnak. Ekkor jelenik meg Don édesanyja (Béres Ilona), hogy hazavigye fiát.

A szellemes és nevettető párbeszédek és helyzetek könnyeden mutatják be ezt a néha nem éppen könnyű szituációt. A lánnyal történt fura kalandok garantáltan nevettetőek. Anya és fia kapcsolata dinamikusan változik, a cinikus Don és anyja fricskálódása néha bolondos, de egyes konfliktusoknál a színészek remek játékának köszönhetően szinte megfagy a levegő. A két fiatal színész játéka teljesen hiteles. Marjai Virág nagyon jól alakítja a bohókás őszinte lányt. ( Szerintem a vörös paróka kifejezetten jól állt neki). Béres Ilona pedig remek választás volt a híres gazdag fiához mindenáron ragaszkodó édesanya szerepére.

A darab érdekessége még, hogy film is készült belőle, amelyben a pályakezdő Goldie Hawn játssza Jill Tanner szerepét.

Mrs. Baker: Béres Ilona
Jill Tanner: Marjai Virág
Don Baker: Ozsgyáni Mihály
Rendezte: Szarka János
Az előadás időtartama 100 perc (szünettel)