4 sors 1 film - Férfit látok álmaidban

2 férj plusz 2 feleség egyenlő 2 félresikló házasság plusz néhány rosszul elsülő szerelmi kaland. Ez nem egy matematikai egyenlet sokkal inkább Woody Allen új filmje címszavakban összefoglalva. Olyan sztárokkal a főbb szerepekben, mint Sir Anthony Hopkins vagy Antonio Banderas.

Woddy Allen már jó néhány éve kijelentette: ő bizony nem hajlandó Hollywoodban forgatni többet. Most is ehhez tartotta magát, így a Férfit látok álmaidban című romantikus vígjáték helyszíne: Anglia. Két házaspárt ismerünk meg a film legelején és néhány perc után már érezzük, hogy itt nincs rendben semmi. Az idős Alfie (Sir Anthony Hopkins) nem tud megbírkozni azzal, hogy nem fiatal már. Felesége, Helena (Gemma Jones) folyton egzecíroztatja valamivel: ne sportoljon túl sokat, ne egyél azt, ne igyál ezt. Alfie nem bírja tovább, úgy dönt elválik, de ez még nem minden: konditerembe kezd járni, sportkocsit vesz, bulizni megy fiatalabb kollégáival. Helena nagyon nehezen viseli a válást, így lánya javaslatára elmegy egy jósnőhöz, Crystalhoz.

Helena és Alfie lánya, Sally (Naomi Watts) művészettörténészként végzett a főiskolán, mégis kénytelen rosszabbnál rosszabb állásokat elvállalni különböző galériákban. Minden vágya, hogy saját galériát nyisson, de pénzhiány miatt, egyelőre be kell érnie azzal, hogy egy „nagymenő” mellett dolgozhat. Greg (Antonio Banderas) asszisztensként alkalmazza, a lány feladata nagyjából kimerül az ebédrendelésben és a Főnök időrendjének beosztásával. Mivel Sallynek nem lehet saját galériája, ezért beérné azzal is, ha háziasszony lehetne, vagy gyereket nevelhetne. A baj csak az, hogy férje munkanélküli és gyermeket sem szeretne.

Roy, azaz Sally férje nem teljesen munkanélküli. Orvosként diplomázott, de életében nem volt még sztetoszkóp a kezében. Egyáltalán nem vágyik orvosi karrierre, ő író akar lenni. Eddig egy könyve jelent meg, az sikeres lett, de azóta várja az ihletet a következő könyvhöz.

Miután megismerjük a szereplőket, elkezdjük jobban megérteni tetteiket. Mint mi mindannyian, ők is hoznak jó és rossz döntéseket. Alfie elvesz egy callgirlt, aki elvárja, hogy a férfi luxuslakást béreljen kettőjüknek, bundát, ékszert vegyen. A lány, Charmaine mégis megcsalja friss házastársát, aki ekkor látja be milyen rossz döntést hozott.
Helena egyfolytában a jósnőhöz jár, vagyonokat hagy ott nála minden alkalommal. Egyre rosszabbá válik a kapcsolata a lányával és a vejével, mivel ők nem hisznek a spirituális dolgokban. A jósnő azt ígéri, hogy Helena hamarosan megismeri a nagy Ő-t, mondhatjuk, hogy egy férfit lát álmaiban... Meg is ismer valakit, de elég hamar rájön, hogy ez a férfi, nem az a bizonyos magas, sötét hajú idegen...

Sally eközben akarva-akaratlanul egyre közelebb kerül a főnökéhez, és egyre távolabb a férjétől. Greg is bevallja, hogy nincsenek jól meg a nejével. Sally bizakodni kezd, de óriásit kell csalódnia.
Roy eközben ihletet kap, méghozzá egy vörösruhás, csinos lány által, aki a szomszédban lakik. Be is fejezi a könyvét. Dia és Roy elmennek ebédelni, majd egyre közelebb kerülnek egymáshoz, pedig a lánynak vőlegénye van. Sally és Roy szétköltöznek. Roy élete legnagyobb hibáját követi el, de nem azzal, hogy elhagyja a feleségét. Ballépése jó néhány barátság és a karrierjének a végét jelentheti.

Kicsit kesze-kusza történet, mert négy szálon futnak az események, és a szálak nem találkoznak össze. A vége teljességgel a fantáziánkra van bízva, egyik szereplő élete sem zárul egyértelműen. Woody Allen teljes mértékben a nézőre bízta a szereplők jövőbeli sorsát. Ez nem baj, csak emiatt egy kicsit hiányérzettel jöttem ki a moziból. Valószínűleg ez is volt a célja a rendezőnek, mert ezzel elérte, hogy napokkal később is eszembe jutott, hogy vajon melyik karakterrel mi lett...
A Woody Allen filmek rajongóinak nyugodt szívvel merem ajánlani. A film egyszerre humoros és elgondolkodtató, néhol már-már torokszorító! Azt még mindeképp meg kell említenetem, hogy a film operatőre Zsigmond Vilmos volt!

7/10 pont

Férfit látok álmaidban (You Will Meet a Tall Dark Stranger) - amerikai-spanyol romantikus vígjáték

Rendező: Woody Allen

Szereplők: Sir Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Naomi Watts, Gemma Jones, Josh Brolin