Felhívom az ügyvédemet - Az igazság ára

Egy lelketlen(?) ügyvéd, korrupció, ártatlanság, bűntett, gyilkossági kísérlet, rengeteg pénz és egy gyönyörű autó: címszavakban összefoglalva, ez Az igazság ára. Bevallom, hogy eddig nem túl sok filmjét láttam, Matthew McConaugheynek, az Anyám nyakánban és a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alattban is inkább tűnt szépfiúnak, mint karakteres színésznek, de most más a helyzet. Végre egy új oldalát ismertem meg, ebben a fordulatos és drámai thrillerben. Ryan Philliperől már a Kegyetlen játékok óta gyanítottam, hogy jó színész lesz belőle, és most sem csalódtam benne!

Sokszor és sokféle szempontból vitték már vászonra a bíróság, az ügyvédek, ügyészek munkásságát. Az egyik nagy klasszikus Az ördög ügyvédje, ahol Keanu Reeves alakította az ügyvéd szerepét, de az évek folyamán rengeteg színész bújt védők bőrébe. Most Matthew Mconaughey teszi ezt. A filmet Brad Furman rendezte, aki igaziból eddig még csak egy egész estés filmet készített, a Különleges indítékot. De ez ne ijesszen el senkit, mert Furman nagyon is jó filmet készített. Ráadásul a forgatókönyv Michael Conelly népszerű regénye alapján készült.

Mick Haller (azaz Matthew McConaughey) eddig inkább csak piti tolvajokkal, visszaeső bűnözőkkel foglalkozott, ehhez képest az önbizalma óriási, eléggé nagyképű, beképzelt védőügyvéd. Az irodája leginkább a kocsijának hátsó ülése, az autó egy Lincoln, innen származik a film eredeti címe is. A magánéleti problémáit (válás, gyerek és felség különköltözése) próbálja munkába folytani, de volt feleségével (Marisa Tornei) egyébként többször is „összekavarodik” a film folyamán, leginkább se veled, se nélküled kapcsolat az övék. Az együttélés nem megy nekik, de vannak olyan dolgok, amikben nagyon jók együtt... Kissé furcsa kapcsolatuknak elég sok forró pillanatot köszönhetünk a filmben.

Mick most nagy lehetőség előtt áll, mert egy Los-Angeles-i szépfiú, Louis (Ryan Phillippe) milliomos édesanyja, Mary (Francis Fisher) fekeresi egy ellenállhatatlan ajánlattal. (Azért milyen ironikus, hogy az egykor szépfiúnak titulált McConaughey, most éppen egy fiatalabb kiadású szépfiú védelmére kel.) Louist gyilkossági kísérlettel vádolják, így az anyja bármire képes lenne, hogy a családi nevet tisztára mossa.

Mick azt hiszi gyerekjáték lesz, megvédeni a ficsúrt, és bebizonyítani az ártatlanságát. Csakhogy újabb és újabb akadályokba ütközik: egy hasonló kaliberű ügyvéddel, mint ő, és egyre sötétebb dolgok jutnak napvilágra, így az ártatlanság bebizonyítása is egyre nehezebbnek tűnik. A film folyamán úgy elfajulnak a dolgok, hogy akár életveszélyről is beszélhetünk.

Nekem különösen tetszett Az igazság árban, hogy egyszerűen nem lehet tudni, hogy Louis bűnös vagy ártatlan, vagy hogy az időközben egyre duzzadó bűnlajstrom mely pontjai azok, amelyeket elkövetett és melyeket nem. Emiatt végig nagyon izgalmas a film olyan, mint amilyennek egy igazi thrillernek lennie kell.
Ajánlom azoknak, akik szeretik az izgalmas, fordulatos, néhol vicces, néhol drámai filmeket. Azoknak, akik ügyvédnek készülnek, vagy akik ügyvédként dolgoznak és azoknak, akik szeretik Mathhew Mcconagheyt.

7/10 pont

Az igazság ára- The Lincoln Lawyer, amerikai dráma, 118 perc, 2011

Rendező: Brad Furman

Szereplők: Matthew McConaughey, Ryan Phillippe, Marisa Tomei, John Leguizamo, Willam H. Macy, Josh Lucas, Frances Fisher