Ethan Hunt visszatér! - Mission: Impossible: Fantom protokoll

Az van a Mission Impossible filmekkel, hogy szerintem a végtelenségig lehet készíteni őket, a történet mindig annyira önálló, hogy a folytatást szinte nem is hasonlítjuk egy előző részhez. Mondjuk én még mindig nem emésztettem meg, hogy hova tűnt a második részben feltűnt barátnője, de mindegy... Elöljáróban annyit, hogy nekem az első rész óta ez tetszett a legjobban.

Az előző részt jegyző J. J. Abrams már csak producerként vállalt feladatot, így megint egy új rendező, Brad Bird készítette a filmet. Ez nem feltétlenül rossz dolog, mert így megint valami teljesen újat láthattunk a vásznon. Ethan Hunt most sokkal inkább egy csapat tagja, nem pedig magányos harcos, és eddig az sem volt jellemző, hogy bizonyos hiperszuper hightech cuccok csakúgy felmondják a szolgálatot munka közben. Ami nem változott, hogy Hunt most is végez szuperhősi feladatokat, pl. Dubai legmagasabb épületének megmászása, vagy óriási homokviharban fogócskázás.

Mint tudjuk Ethan Hunt (Tom Cruise) mostmár házas ember, és mivel az előző részben megmentette Juliat (Michelle Monaghan), így azt is gondolhatnánk, hogy ez a film majd arról szól, hogyan tudja összeillesztetni az IMF-es munkát a házasélettel. De nem ez történik. Egy börtönben kezdődik a film, ahol maga Hunt raboskodik, úgy fest, hogy jó ideje már. Éppen a szabadításán ügyködnek a társai. Ethan nemcsak saját magát, hanem egy rabtársát is kiviszi a börtönből.

Ezután Hunt ügynök új „mission”-t kap, méghozzá a Kreml-ből kellene elhoznia valamit. Segíti a munkáját az előző részben inkább csak aktakukac, Benji (Simon Pegg) és az ügynök pasiját nemrég elvesztett, Jane (Paula Patton). Az akció már már jól sikerül, ám valaki más is éppen ezt az időt válassza a Kreml kirablására, sőt fel is robbantja azt. Az oroszok szerint Ethan és csapat felelős a robbantásért, és bár Ethan is megsérül, mégis letartóztatják. Sikerül megszöknie az őt lelkesen üldöző rendőr elől.

Egy esetleges orosz-amerikai háború kirobbanásának elkerülése érdekében, az elnök feloszlatja az IMF-t, és életbe lépteti a Fantom protokollt. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Ethan és maréknyi kis csapatának, úgy kellene elkapni a valódi terroristát, hogy semmilyen segítséget nem tud nyújtani a szervezet. A csapat a maradékból gazdálkodhat. Időközben Ethan csapatának tagja lesz Brandt ügynök (Jeremy Renner), aki akar is segíteni, meg nem is. Elmondása szerint ő jobban szeret íróasztal mögött dolgozni, hogy miért az is ki fog derülni.
Egyébként ebben a filmben több országot járnak be a szereplők, mint a korábbi három filmben együttvéve. Eleve úgy kezdődik az egész, hogy egy szőke nő lelő valakit Budapesten, aztán ugye jön a börtön, majd a Kreml. Ezután pedig Dubajba mennek, hogy megszerezzék a titkos kódokat az említette szőke bérgyilkosnőtől (Léa Seydoux). A csekélyke felszerelés ellenére, majdnem jól sül el az akció, de mégse... Tom Cruise ekkor mássza meg Dubaj legmagasabb épületét, amit nem kaszkadőr csinált, hanem ő maga. Bár tény, hogy egy kötéllel ki volt biztosítva, nemcsak az a két szuperkesztyű tartotta. Ez a mászás még csak sikerül, bár majdnem rosszul sül el, de innentől kezdve semmi sem megy flottul. Nem készülnek el az álcázó maszkok, korábban jönnek az "ügyfelek" stb. Rögtönözni kell...

A terroristák azonban le tudnak lépni a kódokkal, ami nagyon rossz, mert így már náluk van a bomba és a kódok is. Irány tehát India, hogy egy utolsó kísérletet tegyenek a "főgonosz" megállítására. Itt ismerjük meg Brandt történetét, amit nem akarok lespoilerezni és a film végét sem, úgyhogy itt most abbahagyom a sztori elmesélését.

Annyit még megjegyzek, hogy feltűnik majd egy régi ismerős, Luther Stickell (Ving Rhames) is, aki bár ebben a részben nagyon nyúlfarknyi szerepe van, mégis az egyetlen színész Cruise mellett, aki mind a négy részben szerepelt.
Meg kell jegyeznem, hogy bár még két hete sincs, hogy bemutatták a Mission Impossible negyedik részét, mégis rekordokat döntöget, nézettséget tekintve. Főleg Amerikában egyszerűen imádja a közönség, nálunk is jó aránnyal nyitott és azóta is magas a nézettsége, még akkor is, ha nem éppen egy kedves kis karácsonyi történet. Én mindenképp ajánlom azoknak, akik szerették az első három filmet, szerintem nem fognak csalódni benne!

8/10 pont

Mission: Impossible Fantom protokoll (Mission: Impossible: Ghost Procol) - amerikai akciófilm, 133 perc, 2011

Rendező: Brad Bird
Szereplők: Jeremy Renner, Michelle Monaghan, Paula Patton, Simon Pegg, Tom Cruise, Ving Rhames