Anna Karenina filmszínházba megy - Anna Karenina

Joe Wright ismét Keira Knightley-val dolgozott együtt, ezúttal az Anna Karenina újbóli adaptációján.

Tolstoy 1877-es regénye egy nemes lányról szól, aki mindaddig (viszonylag) boldog házasságban él, amíg bele nem szeret egy gróf ifjúba. A románctól jövőt remél, ezért családjáról és rangjáról is lemond, hogy a fiúval lehessen. Azonban több szerelmi történet övezi Anna históriáját, szerencsére jobb végkifejletekkel.

2013. január 22. 15:39 - A tragédia kezdete ©A tragédia kezdete
A tragédia kezdete

A film rendezése érdekes megoldást nyújt, színházi környezetben játszódik a cselekmény, úgy mozognak a színészek egyik jelenetből a másikba, hogy közben változnak körülöttük a díszletek. Ezek a mozgalmas, hosszú snittek rendesen megnehezíthették Joe Wright munkáját, de ezért az eredményért megérte a fáradozás. A szereplőket is érdekes kihívás elé állíthatta a feladat, hisz a színházi környezet ellenére mégiscsak filmről van szó, így nem játszhatták túl a szerepüket, mint ahogy ez színpadon szokás, de ilyen kíváló színészeknél ez nem jelenthetett akadályt. Jude Law kimagaslóan jól alakítja a szürke Alexei Karenint, bárki szó nélkül otthagyná egy kalandért. Ezt a kalandot Aaron Taylor-Johnson alakítja (szerencsére, az eredetileg felkért Robert Pattinson helyett), akit sokan rossz választásnak tartanak a csábító szerepére, engem mégis levett a lábamról. Azt viszont már nehezebb volt elhinnem, hogy ő Keira Knightley Annáját választotta az Alicia Vikander által alakaított gyönyörű és fiatal Kitty helyett.

Mindent összevetve csak ajánlani tudom a filmet, főleg azoknak, akik még nem láttak Anna Karenina feldolgozást, se színházban, se moziban, hisz ez az adaptáció magába foglalja mindkét műfajt, méghozzá nem is akárhogy.

9/10 pont

Anna Karenina - színes, feliratos, angol-francia filmdráma, 130 perc, 2012
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Joe Wright
Szereplők:Keira Knightley (Anna Karenina), Aaron Johnson (Vronsky gróf), Jude Law (Alexei Karenin), Kelly Macdonald (Dolly), Matthew MacFadyen (Oblonsky), Emily Watson (Lydia grófnő), Michelle Dockery (Myagkaya hercegnő), Olivia Williams (Vronskaya grófnő), Alicia Vikander (Kitty)

Hozzászólások (1)

  • anon
    németh györgy (nem ellenőrzött)

    A Joe Wright rendezte Anna Karenina című film kapott hideget, meleget. A kritikákat olvasva Keira Knightley színészi játéka volt a nagy megosztó. Jó vagy rossz választás volt-e erre a szerepre, szerintem jó és gyönyörű az Anna Karenina című filmben! Ebben a titokzatosan érzékletes orosz műben, ahol a történet (banális cselekmény) mögötti igazi titkok egyszerű fecsegő szóváltásokkal jutnak a felszínre, szinte kimondani a kimondatlant ez nehéz terep a színészeknek. De Keira Knightley e tradíciót hordozó Tolsztoj-i műben is érzi a film kívánta játék ritmusát, lüktetését. Játéka élményt nyújt, sokszor meglepetéssel szolgál. Keira Knightley fenséges benyomást kelt, lágy harmonikus szépség, kitűnő arisztokratikus Anna Karenina. . Az orosz kritika fanyalgott, túl vékonynak találta Keira Knightley-t az Anna Karenina szerepére. Lehet, hogy talán fakóbb, szürkébb, teltebb Anna Karenina-t szívesebben láttak volna, nem tudom. Mindenesetre Keira Knightley címszereplésével az Anna Karenina című film nagy élmény.

    febr. 03, 2013