Liza, a rókatündér

Élvezetes hazai produkciót moziban látni többé már nem abszurd dolog, legfeljebb csak a film maga.

Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen szokatlan stílusban vászonra álmodott romantikus vígjáték-szerűség, mégpedig magyar kézből, ekkorát fog szólni. Pláne, ha azt is hozzáteszem, hogy jellegét tekintve nem tipikusan közönségfilm a Liza, a rókatündér.
Már a szokatlanul figyelemfelkeltő és kiváncsiságot ébresztő előzetes is azt üzente: nem feltétlenül mindenkinek való, ámbár kár lenne kihagyni, mert ilyet itthon még nem láttál.

Nincs mit tenni, igazat kell adnom a közönség rajongásának, számos külföldi fesztivál és most már a Magyar Filmakadémia díjakban kifejezett lelkesedésének valamint a pozitív szakmai bírálatoknak, mert magam is arra jutottam, több okból is érdemes esélyt adni Ujj Mészáros Károly filmjének.

Először is azért, mert ilyen és ennyi digitális trükkökkel megspékelt magyarul elmesélt történetet valóban nem láttunk még itthon, mert, bár a karakterek elnagyoltak, néhol igencsak zavarbaejtő reakciókkal, mégis kedvelhetőek és végül, mert egzotikus, ”kicsit csípős” stíluskereszteződéseivel – a Liza, a rókatündér hol egyszerre, hol felváltva groteszk és humoros, drámai és tragikus – egy igencsak sajátságos ötvözetként foglalhatott helyet a magyar filmpalettán.

Ha valaki látatlanban vagy az előzetes alapján azt gondolná, hogy a keleties, azon belül is főként a japán beütés, egyfajta hasraütésszerű, céltalan – bevallom ez a film közepe felé átfutott az agyamon - , netalán erőltetett választás volt az alkotók részéről, örömmel jelenthetem ki: téved.

Bár az olyan pikáns adalékok, mint egy folyton dalolászó japán táncdalénekes szelleme vagy a képtelenebbnél képtelenebb módon elhalálozó udvarlók bizarr jelleget kölcsönözhetnek, talán még ellenkező hatást is kelthetnek a leendő nézőben, nem beszélve arról, hogy menetközben helyenként lelassul az egyébként könnyen kiszámítható történet, cserében azonban váratlan meglepetést okoz a finisben.

A Liza, a rókatündér formaiságában, nem itthoni ízvilágra berendezkedett stílusában jó értelemben véve csapongó, ugyanakkor céltudatos, lezárásában és csattanójában könnyed; mintha kicsit nekünk, magyaroknak fűszerezeték volna azt. De legalábbis szeretném ezt hinni.

Liza, a rókatündér - színes, magyar romantikus vígjáték, 98 perc, 2014
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Ujj Mészáros Károly
Szereplők: Balsai Mónika, David Sakurai, Bede Fazekas Szabolcs, Schmied Zoltán, Molnár Piroska