2017. augusztus 20. - vasárnap

A vonat, amelyről három ország beszél

Kinyomtatom...
személyszállító avatás

2016-ban újra elindul az Isonzó Expressz.

Idén is elindítja történelmi különvonatát az Isonzóhoz a MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia. A július 17-én útjára induló Isonzó Expressz az ötnapos körutazás során bejárja a Nagy Háború egykori olasz frontjának és a mai Szlovénia és Olaszország határára eső hadműveleti területeit, megemlékezve az első világháború idején itt elesett több százezer katonáról.

A Nagy Háború centenáriuma alkalmából tavaly nyáron, első ízben közlekedő Isonzó Expresszt hatalmas érdeklődés övezte, amikor 550 utasával kigördült a Keleti pályaudvarról. A különvonatot a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, az Indóház Lapkiadó, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre első alkalommal 2015-ben. A nagy sikerű út eredményeként a programot idén is megismétlik, új lehetőségekkel, látnivalókkal bővítve: az Isonzó Expressz július 17-21. között ismét elindul emlékútjára, hogy utasai felkeressék az isonzói csaták további helyszíneit, valamint megemlékezzenek és tisztelegjenek a magyar hősök emléke előtt.

Az Isonzó Expressz 2016-ban új útvonalon, a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik, melyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára.  A vonat Orfeum kocsijában útközben fellép a Sebő együttes. Az emlékúton új elem a cerje-i kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik a 100 évvel ezelőtti csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában.

A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét. Az utazás zárónapján, július 21-én kerül sor a központi megemlékezésre. A Magyar Vörös Kereszt Egylet egykori kórházának temetőjében, a svetói katonai temetőben közös szlovén-magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek meg az I. világháborúban elesett hősökről.

Ünnepélyes keretek között avatta fel Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Schvéd Norbert a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Pintér Tamás a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke az első világháború centenáriuma alkalmából 2016. július 17-én közlekedő Isonzó Expressz „Doberdó” nevet viselő személyszállító kocsiját a Vasúttörténeti Parkban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Maria Assunta Accili, nagykövet asszony az Olasz Köztársaság Nagykövetség, és Ksenija Škrilec nagykövet asszony, a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége képviseletében. Az eseményen részt vett továbbá a különvonat ötletgazdája, T. Hámori Ferenc az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozatának vezetője.

A MÁV Nosztalgia Kft. élményvonati kocsiflottája újabb taggal bővült. Az elmúlt évben felavatott – olaszul, magyarul „Isonzó”, szlovén nyelven „Soča” - kocsi „testvére” idén a Vasúttörténeti Parkban megtartott avató ünnepségen „Doberdó” nevet kapta.

A százegy éve, 1915 májusában kezdődött és közel két és fél évig elhúzódó isonzói harcok egyik legvéresebb helyszíne a mai Olaszország területén fekvő Doberdó fennsík volt. A Doberdó kulcsfontosságú pontjait elsősorban magyar ezredek védték hősiesen és áldozatosan. A névadó ünnepséggel a doberdói csaták áldozatainak állítottak emléket. A 2016. július 17-21. között közlekedő Isonzó Expressz utasai ellátogatnak az isonzói, doberdói emlékhelyekre, ahol megemlékezéseken, előadásokon vesznek részt. A különvonat az ötnapos körutazás során bejárja a Nagy Háború egykori olasz frontjának a mai Szlovénia és Olaszország határára eső hadműveleti területeit, megemlékezve az ott elesett több százezer katonáról.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Az átadás

Két hónap alatt az eladott termékekből 11 318 000 forint gyűlt össze.

plakát

Ünnepi koncert augusztus 20-án.

CD borító

Boltokban a P. Mobil új albuma!