Idén májusban a National Geographic különleges gasztrokalandra hívja a nézőket az Oscar®-jelölt, Emmy®- és Golden Globe®-díjas színésszel, Stanley Tuccival, aki Olaszországot járja be a „Stanley Tucci: Az olasz konyha nyomában” (Tucci in Italy) című sorozatban.

A nem mindennapi est – melynek keretében 24 jazz-muzsikus, egy szimfonikus zenekar és 10 táncos lép fel – első részében a Magyar Jazzművészek Társaságának három muzsikusa által komponált műveket a Társaság tagjai adják elő szimfonikus zenekarral.
A két műfaj találkozása egy harmadikat hoz létre, és magában hordozza az izgalmas zenei megújulás lehetőségét, a nagyzenekari hangzás és az improvizációs zene ötvözésével. A közönségnek különleges élményben és hangzásban lesz része a nagyzenekari jazz kompozíciókat hallva.
A második részben hat jazz-zenész balettre komponált művei szerepelnek a programban, melyekre az Operaház fiatal táncművészei, Venekei Marianna, Bajári Levente és Kerényi Miklós Dávid készítettek koreográfiákat. Különleges estére számíthatunk, hiszen a muzsikusok a színpadon játsszák el a balettzenéket, így teljes komplexitásában jelenik meg a zene és tánc ezekben a kortárs balettetűdökben. A baletteket az Operaház fiatal táncosai, a darabokat a Magyar Jazzművészek Társaságának zenészei adják elő.
„Tánc nincsen zene nélkül, hiszen a tánc mozdulatba oltott zene. Jazz-zene nincsen ritmus, lüktetés nélkül, és ez sok minden más tulajdonságán kívül is igazán alkalmassá teszi, hogy koreografált mozgás szülessen belőle. Ezzel a gondolattal láttam neki megkomponálni a darabomat erre a balett estre.” - Dés László