VII. Gönci Barack Vigasság

Mennyei ízorgia, fenséges gasztro kavalkád: Lekvárok, mézek, szörpök, pálinkák és egyéb barackos finomságok.

VII. Gönci Barack Vigasság, július 6-7. között Boldogkőváralján. A kétnapos barack ünnepen minden az édes gyümölcs körül forog majd, a zempléni térségben barackból fonják a kerítést is...

„Nagyon boldog vagyok, hogy idén először együttműködünk a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjaival, akik legfontosabb hitvallása a vidéki gasztronómiai értékek felkutatása, ápolása, megőrzése és továbbörökítése. A zempléni térség igazi kincsesbánya, a gönci barack a tájegység kiemelkedő csodája, mely nem csak az édességek kiváló alapanyaga, de kreatívan beépíthető egy-egy sós főételbe is. Szeretnénk megmutatni a Gönci Barack Vigasságra látogató vendégeknek, hogy az eredetvédett, uniós oltalom alatt álló barackot milyen sokrétűen fel lehet használni, ha egy kicsit elrugaszkodunk a megszokott ízektől. A Vigasságon a tavalyi évekhez hasonlóan most is minden a barackról szól majd. Arra kértük az összes vendéglátó egységet, hogy a gönci barackból inspirálódjon és csempéssze bele ételébe, italába a barack zamatát. Lesz baracklekvár, barackpálinka és barackszörp, palacsinta, rétes, krumplilángos, remek borok, sőt hidegen kezelt mézekkel is várjuk a vendégeket. Egy időben egy helyen lehet kóstolni a Boldogkői Vár, a Terra-Boldogkő Látványpince és Bestillo Pálinkaház TOP éttermeinek kínálatát: az Anyukám Mondta különlegességeit, Erzsike néni süteményeit vagy a Mádi sajtot. Ha pedig minőségi italra vágynánk, a pálinkán túl kortyolhatjuk a legjobb pincék borait vagy a sörmanufaktúrák legjobbjaival is olthatjuk szomjunkat" – mesél a Vigasság gasztro programjairól Czakó Mónika, a rendezvény megálmodója.

A VII. Gönci Barack Vigasságon a világhírű encsi Anyukám Mondta étterem is képviselteti majd magát, bázisán egy lassan sült mangalica lapockát ízlelhetnek meg a vendégek, mely után desszertként egy habkönnyű újragondolt Rákóczi túrós fokozza majd az ízorgiát.
„Egy ínyenc mangalicás főétellel kedveskedünk a látogatóknak, ami egy lassú tűzön sült lapocka, grillen átpirítva. Ehhez fatüzelésű kemencében pirítunk majd egy vékony tésztájú pitát és mindezt savanyított zöldségekkel, valamint friss salátával tálaljuk. Az, hogy ebben a menüben milyen formában jelenik meg a barack, maradjon egyelőre titok. Persze egy ilyen fogás desszert nélkül nem létezhet, így egy selymes Rákóczi túróssal is készülünk, melyet a könnyebb fogyasztás érdekében egy kehelyben tálalunk majd. A pohárba kerül egy kis kekszes morzsa, lágy túró, barack coulis és a tetejére habcsók” – árulja el Dudás Szabolcs, az Anyukám Mondta séfje a meglepetés menüt.

A Vigasságra való ráhangolódásképp a Stílusos Gönci Barack Heteken a SVÉT több tagja is különleges barackos fogásokkal vár mindenkit éttermében. A balatonszemesi Kistücsök Étterem egy nagyon extra ételt álmodott meg a gönci barackból: Tokhalfilét készítenek gönci barackkal, karalábéval és sajtos darával, míg a szigetmonostori Rosinante Étterem gönci sárgabarack krémlevest tálal sajtkrémgaluskával, valamint tempurázott királyrákot ecetes, korianderes gönci sárgabarackkal. Érdemes még a héten ellátogatni a noszvaji Nomád Hotel&Glampingbe, ahol egy bazsalikomos, joghurtos barack leves és egy kardamomos barackrémmel tálalt finom bárány csábítja a vendégeket. A Gönci Barack Hetek programjába folyamatosan kapcsolódnak be a SVÉT éttermei barackos fogásaikkal.

A mennyei ételek és a gönci barackpálinka mellett a Vigasságon Angerman László világszinten elismert sommelier vezetésével hat uniós oltalom alatt álló pálinkát kóstolhatnak meg a vendégek az exkluzív pálinkaworkshopon, melyet a Bestillo Pálinkaházban tartanak július 7-én, szombaton 13 és 15 óra között. Ezt a rendhagyó programot még tovább növeli az Első Mádi Borház kiváló menüje, melyet direkt a kóstolandó pálinkák mellé terveztek meg.

A gasztroélvezetek mellett fellép a Magashegyi Underground, a Blahalouisiana, Gájer Bálint zenekarával, ott lesz a Tárkány Művek, a Follow The Flow együttes, valamint Hobo és zenekara. A koncertek mellett természetesen a gyermekes családok is kedvükre válogathatnak majd a remek programok közül.
Július 6-7. között a VII. Gönci Barack Vigasságon a hangulatos koncertek és családi programok mellett az ínyenc gasztronómia is előtérbe kerül és a barack a legkreatívabb formáiban elevenedik majd meg előttünk Boldogkőváralján.