Braindogs a Kobuciban

Akiknél talán csak Tom Waits játssza jobban a saját dalait.

A hazai koncertélet legnagyobb nevekből álló tribute-zenekara, a Braindogs július 18-án 19:30 órakor a Kobuci Kertben Tom Waits-dalokba illő estére készül. Örömzenélésként indult, de azóta is amikor lehet összeállnak, hogy eljátsszák annak a fickónak a dalait, akit mindannyian csodálnak.

Akit egyszer elkapott a Tom Waits dalaiból áradó hangulat, többé nem szabadulhat. Amerika egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzőjének melankolikus, lerombolt romantikát sugalló világának összetevői az ironikus és költői dalszövegek, az olykor extrém, ám minden teatralitást nélkülöző hangszerelés, a megismételhetetlen stílus és mozdulatok. Kevés olyan zenész van, aki ennyire sokféle stílust és hatást képes volt szintetizálni, mint ő. Első lemezein még a jazzes elemek domináltak, majd alternatív és folk kategóriában is Grammy-díjat nyert. De kár lenne a műfaji besorolást erőltetni, a zenéje egyszerűen “Tom Waitses”, hatását pedig a mai napig rengeteg előadónál érezhetjük. 

A Braindogs lassan másfél évtizede lépett először színpadra azért, hogy megünnepeljék Tom Waits 55. születésnapját. A koncertnek azonban olyan elsöprő sikere volt a közönség és a zenészek körében, hogy azóta is évente legalább egyszer fellépnek. Nem az a szándékuk, hogy úgy adják elő a dalokat, ahogy azt Tom Waits tenné, hanem mindenki beleteszi a saját stílusát és személyiségét.
Így inkább egyfajta jammelés ez, Tom Waits szellemiségében.
“Igazi örömzene, olyan, mintha mi magunk is közönség lennénk. Mintha én is rajongó lennék. Ha csak rágondolok a Braindogsra már mosolyognom kell.” – mesélte korábban a zenekar egyik tagja, az angol Ian Siegal, akiről maga Tom Waits is elismerően nyilatkozott, amikor az egyik lemeze a kezébe került.

A Braindogs tagjai mindannyian jól ismert zenészek.
A londoni Ian Siegal több kritikus szerint is az egyik legtehetségesebb fehér soul-blues énekes, Ripoff Raskolnikov a kelet-európai blues kortárs alakja. Varga Livius a Quimby és A Kutya Vacsorája oszlopos tagja, Frenk saját zenekarát vezeti és a Budapest Bárral lép fel, Varga Lacát legtöbben a Hiperkarma basszusgitárosaként ismerhetik, Nagy Szabolcs személyében pedig jó eséllyel a legjobb hazai blueszongoristát tisztelhetjük. Bár Kiss Tibi július 18-án kivételesen nem lesz ott a koncerten, az ő ajánlásával, méltó „helyettesként” a holland T-99 frontembere, Mischa den Haring csatlakozik a bandához.