Teltházakkal dübörög a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Már negyedik napja teltházas vetítésekkel dübörög a 15. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál.

Magyarország egyik legrangosabb filmfesztiválja az erős közönség- és szakmai programoknak köszönhetően egyre nagyobb érdeklődésre tart számot mind a lakosság, mind a filmszakma részéről.

Szeptember 14-én, pénteken megkezdődött a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Az ünnepélyes megnyitón a fesztivál és a város vezetése a filmszakma nemzetközileg is ismert és elismert alkotóit köszönthették Miskolcon. Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező, a CineFest játékfilmes zsűrijének elnöke, megkapta az Európai Mozi Nagykövete díját. A díjátadót követően a cannes-i Zsűri-díját és a velencei Arany Oroszlánt is magáénak tudó, Golden Globe-díjra is jelölt Zanussi klasszikus drámáját, A nyugodt nap évét vetítették le.

A fesztivál első versenyfilmje (A legmélyebb pont) kapcsán egy hollywoodi akcióhőst, a Karate kölyök 2. sztárját, Yuji Okumotot köszöntötték a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Az akciójelenetekből ismert, híres amerikai sztár a film rendezőjével együtt egyenesen Seattle-ből érkezett a borsodi megyeszékhelyre.
Az idei Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál egyik leginkább várt programja az Oscar-díjas Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjének, a Napszálltának a hazai ősbemutatója volt. A fesztivál második napján, szombaton Nemes Jeles László rendező a Napszállta kreatív stábjának számos tagjával együtt személyesen érkezett a miskolci bemutatóra. Már a filmpremier kísérőprogramjaként meghirdetett Saul fia rendezői DVD-dedikálás is hatalmas érdeklődés mellett zajlott, de a Napszállta hazai ősbemutatóját a CineFest életében eddig még nem tapasztalt érdeklődés övezte, a nézők kígyózó sorokban várták, hogy bejuthassanak a Művészetek Házába, ahol szimultán, több alkalommal, teltházas termekben vetítették le a filmet. Az Oscar-díjas rendező és Jakab Juli, a film főszereplője az első vetítéseken személyesen is köszöntötték a miskolci filmfesztivál nézőit, akik tapsolva ünnepelték a Napszálltát. A premiert követően a film alkotóit – köztük Jakab Juli és Vlad Ivanov főszereplőket, Sipos Gábor producert, Rajk László látványtervezőt, Szakács Györgyi kosztümtervezőt, Zányi Tamás hangmestert - sajtótájékoztatón és közönségtalálkozón is kérdezhették az érdeklődők.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál első hétvégéjének másik szenzációja Szilágyi Zsófia Egy nap c. filmjének magyarországi bemutatója volt. A CineFestnek különösen fontos, hogy a magyar filmek erős idei mezőnyéből a fesztivál versenyprogramjában üdvözölhették az Egy nap drámát, amely Cannes-ból elhozta a nemzetközi kritikusok Fipresci díját. Szilágyi filmjét is rendkívüli érdeklődés övezte, a nézők alig fértek be a premierre. A filmet az alkotók is elkísérték Miskolcra, Szilágyi Zsófia rendező, Szamosi Zsófia és Füredi Leó főszereplőkkel és Pataki Ági producerrel együtt közönségtalálkozón is válaszoltak a nézők kérdéseire.
A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a tizenkilenc nagyjátékfilm mellett, Kisjáték- és Kísérleti filmek kategóriákban is versenyeznek az alkotások, és a számos szakmai program mellett találunk CineClassics, Musicdocs, Midnight vetítéseket is.