Szakcsi Jr. 50

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla - Szakcsi Jr. 50. születésnapja alkalmából ünnepi koncertre gyülik össze a hazai jazzvilág színe-java.

The Sound of Jazz a MOMKultban 2018. október 15. (hétfő) 19:00.
Felsorolni is nehéz azoknak a hírességeknek a számát, akikkel együtt játszott. A saját útját járó, kiváló jazz-zongorista friss játékával bátran lehet Junior az 50. születésnapján is, hiszen tagságát a nemzetközi billentyűs elitkommandóban nem méltán nagynevű édesapjának köszönheti, hanem annak, hogy markánsan a saját útját járja, amelyben nem riad meg az újításoktól sem. Az ünnepi koncertre nagyvonalúan válogatta össze zenész-barátait – a hazai jazz színét-javát - gondolva a fiatalabb generációkra is. Megszólal természetesen a Szakcsi Jr. TrióLakatos Peczek Krisztiánnal és Balázs Elemérrel, lesznek szóló jazz-improvizációk és persze a barátok is hoznak „egyet s mást”: legendás formációk állnak színpadra - Jazzünnep lesz!

Ritkán esik meg, hogy öt dobos vagy öt zongorista hallhatja, láthatja egymás játékát a színpadon, hogy fiatal tehetségek játszhatnak a nagyokkal, nagyoknak és hogy egymás után számos legendás formáció lép színpadra. Bár a koncert apropója egy kerek születésnap, egy jazz-szerkesztő sem válogathatta volna jobban össze azt a névsort, amellyel bemutatja a hazai jazzt, 2018-ban, frissen, üdén, szerethetően. Ez Szakcsi Jr. születésnapja, igen, az 50. – ha hihetetlen is.

A fellépő vendégek: Berkes Balázs, Csík Gusztáv, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Kőszegi Imre, Joan Faulkner, Csík Laura, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Egri János, Torma Rudolf, Fekete Kovács Kornél, Elsa Valle, Winand Gábor, Barcza Horváth József, Szőke Nikoletta, Szakcsi Lakatos Robert, Bolla Gábor, Zana Zoltán, Balázs József, Oláh Tzumo Árpád, Pocsai Krisztina, Lakatos Pál, Molnár Sándor, Pintér Zoltán, Horváth Plútó József, Pecek Lakatos Krisztián, Pecek Lakatos András, Rozsnyói Péter, Emilio, Tony Snétberger, Orbán György, Oláh Krisztián, Oláh Kálmán Jr, Egri János Jr, Tálas Áron
Jegyek a MOMKult weboldalán.

Ifj. Szakcsi Lakatos Béláról álljon itt Pallai Péter méltatása:
„Ha nem a világhírt vesszük alapul, mert ahhoz sajnálatosan, az európai közönség tudatában még mindig amerikainak kell születni, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy Magyarország jazz-zongorista nagyhatalom. Jazz zongorista hatalmasságok között is az élbolyba tartozni komoly minőség. Ifj. Szakcsi Lakatos Béla besorolását ebbe a billentyűs elit kommandóba nem a nevének köszönheti, hiszen nem is méltán nagynevű édesapja útját járja, hanem markánsan a sajátját.
Ha nagyon ragaszkodunk a besorolásokhoz, akkor azt mondhatnánk, hogy a bebop gyökereiből táplálkozó, kiváló modern zongorista, aki nap mint nap bizonyítja, hogy még mindig mennyi újítási lehetőség rejlik a műfaj legnemesebb hagyományaiban. Ezeket a lehetőségeket Szakcsi Jr., vagy inkább, közkedvelt nevén, Béci maradéktalanul kihasználja ötletes, sziporkázó improvizációiban.
Játékán átsüt a műfaj történetének beható, szinte jazztörténészre valló ismerete. Szerencsések voltak akik hallották a Budapest Jazz Clubban pár éve adott koncertjét, amelyen jóformán eljátszotta a jazz-zongora évszázados történetét. De minden koncertje élmény, tele meglepetéssel, váraltan fordulatokkal. Saját együttese, a Szakcsi Jr. Trió már tizenegy éve gazdagítja a hazai jazz palettát, autentikus, de roppant eredeti standard feldolgozásokkal. Az már magától értetődő, hogy itthon az élvonalból jóformán mindenkivel játszott, de akik még mindig elég igazságtalanul elvárják, hogy világsztár partnerek alapján minősítsünk egy oéyen nagyszerű zenészt, tegyük őket is boldoggá a következő listával: Jack DeJohnette, Ed Thigpen, Martin Drew, Marcus Gilmore, Palle Danielsson, John Partitucci, Ravi Coltrane, Lew Tabackin, Chris Potter, Rick Margitza, Gerard Presencer és Jean Toussaint.”