Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

2018. október 18–21. (csütörtök-vasárnap) a Várkert Bazárban.

Negyven kiadó legfrissebb könyvei, száz program, hat külföldi író, négy színpad a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Az irodalom négynapos fesztiválján, a Margón a magyar irodalom legszélesebb kínálatát lehet megismerni, a legjobb kedvezményekkel beszerezni, az itt bemutatott könyvekről szól majd az ősz az olvasóklubokban, innen választ karácsonyi ajándékot, aki eljön, és lesz egy valaki, aki egy könyv megvásárlásával egy egész évnyi olvasnivalót nyer.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként a Bookline, az Aegon, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Program támogatásával megvalósuló rendezvény minden programja irodalom, még akkor is, ha Kollár-Klemencz László új elbeszéléskötetének, A műanyag kertiszékek életének koncertbe hajló bemutatóján Bánki Gergely és Thuróczy Szabolcs olvas fel, a Szabó Balázs Bandája új albumán a magyar líratörténet nagy alakjával lép párbeszédbe, Krasznahorkai László egy kamera kíséretében tér vissza gyerekkora helyszínére, Nádas Péter riportfilmben árulja el az Aegon-díjas nagyregénye, a Világló részletek utolsó mondatának magyarázatát, a költő Szálinger Balázs a zenész Szűcs Krisztiánnal lép fel, Máté Gábor pedig a színházi naplóit fedi fel.

A Margón folyamatosan újraértelmeződik a hagyomány, beszélgetések lesznek Ady Endréről, József Attiláról és Radnóti Miklósról is, miközben Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Gárdos Péter, Lackfi János, Nyáry Krisztián, Szentesi Éva, Szöllősi Mátyás, Tóth Krisztina vagy Varró Dániel legújabb köteteit mutatja be. A Szívünk rajta program hétvégén interaktív gyerekfoglalkozásokkal vezeti be a legkisebbeket az olvasás varázslatos világába.
A több mint száz program nagy részében a kortárs irodalmat belülről, az írók és szövegek segítségével mutatják be, de a Margó Extra néven idén elindult beszélgetéssorozatban ismert alkotókat és társművészeket, Eszenyi Enikőt, Fluor Tomit, Ráskó Esztert és Szabó Balázst kérdezzük olvasmányélményeikről, amelyeken keresztül új nézőpontból ismerjük meg őket, mert minden egyes könyv hozzánk tesz valamit.

A Margó a korábbi évekhez hasonlóan igyekszik a nemzetközi irodalom izgalmas szereplőit meghívni és bemutatni. Amerikából érkezik Susan Faludi, aki Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz. Új regényét mutatja be a francia művészettörténész és író, Catherine Millet, akinek fontos memoárjáról annak idején azt mondták, hogy ilyen explicit könyvet a szexről még nő nem írt. Az egyik legismertebb norvég író, Roy Jacobsen eddigi tizenegy regénye huszonegy országban jelent meg, A láthatatlanok megjelenése miatt érkezik a Margóra. A német Maxim Leo regényében, a Volt egyszer egy NDK-ban a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. A Budapesten született német író, Akos Doma A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg. A francia rendező, forgatókönyvíró, színész és író, Laetitia Colombani első regényét, A hajfonatot mutatja be, amit már 13 országba eladtak.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 18-án 16 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval, ahol negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének a Margó-díjat, amit a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg.
Programfüzet itt.