Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Libaételek és borok kerülnek terítékre, Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján november 10-11-én.

Családi pincészetek borainak kóstolójával, vidám tollfosztóval, mesékkel, koncertekkel és táncházzal várjuk a látogatókat. A Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron a neves naphoz kapcsolódó gasztronómiai különlegességeket és borokat kóstolhatnak a vendégek a Skanzenben.

Érdekes és kevéssé ismert történetek kerülnek terítékre nemcsak Szent Márton életével és hazai tiszteletével, hanem a liba-kultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban is. Vidám társas munkákba, a toll- és kukoricafosztás hangulatába csöppenhetünk bele. Márton napja ugyanis fontos fordulópont volt a naptárakban. Vidéken ekkor fejeződtek be a kinti mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év és elkezdődött a téli kalákák időszaka. A házak kemencéit begyújtjuk, a pattogó tűz mellett tollat fosztunk, kukoricát morzsolunk, mesét hallgatunk és sült finomságokat kóstolunk.

A Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg. Gyerekkoncertek és Csernik Szende székely meséi mellett hallhatjuk a Dalindát, Enyedi Ágnest és a Magos Zenekart, az Erdőfű Népi Kamarazenekart. Mindkét nap őszbúcsúztató koncert és táncház színesíti a programokat. Kézműves foglalkozásainkon Márton-napi boroskupát, textillibát és gúzsszúrót készítünk, az ősz hangulatát pedig ajtódísz és madáretető készítéssel, tök-kasírozással ragadjuk meg.
Részletes program itt olvasható.