Mackófesztivál az Állatkertben

Programok és kedvezmények péntektől vasárnapig.

Családi programokkal és látványetetésekkel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert a péntektől vasárnapig tartó Mackófesztiválon. A mackó jelmezben, avagy játékmackójukkal érkező gyermekek ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják az Állatkertet. Természetesen azt is meg lehet majd nézni, van-e árnyéka a medvének.

Február 1-től 3-ig, azaz péntektől vasárnapig tart a Mackófesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három napon át tartó rendezvényen sokféle programmal várják a látogatókat, ráadásul azok a 14 éven aluli gyermekek, akik mackó jelmezben érkeznek, vagy magukkal hozzák játékmackójukat, ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják az Állatkertet.

Az Állatkertben lévő medvéknél – ide értve a nagytestű fajokat, valamint kisebb termetű, távoli rokonaikat is – mindhárom nap látványetetésekkel várják a nagyközönséget. A vörös macskamedvéknél, azaz a kis pandáknál 9.30-kor, a barnamedve kifutónál 10.00-kor, az ormányosmedvéknél 10.30-kor, a jegesmedvéknél (és az oroszlánfókáknál) pedig 11.00-kor kezdődik a látványetetés. Utóbbi helyszínen 11:30-kor játékos jegesmedve orvoslási bemutatót is tartanak.

A Nagyszikla belsejében, a Varázshegy bemutatótereiben további programok várják a családokat. Lesz mesekoncert, zenés bábelőadás, „macipofi” arcfestés, és persze a medvék világáról is sok érdekeset lehet majd megtudni játékos formában. Egy izgalmas állatbemutató keretében pedig a mosómedvével, az ormányosmedvével és a mézmedveként is emlegetett farksodróval ismerkedhet meg a közönség.

A 2009 óta évről évre megrendezett Mackófesztivál apropója a február 2-ához, illetve a medvék árnyékához kapcsolódó hagyomány. A népi időjóslás szerint ugyanis ha ezen a napon szép idő van (és árnyéka van a medvének), akkor a tél még sokáig tart, ha viszont borult az idő (azaz a medve nem látja meg az árnyékát), akkor a telet hamarosan felváltja a tavaszias időjárás. Az elmúlt évek statisztikái alapján persze a jóslás nem mindig sikerült: mindenesetre az Állatkertben szombat délelőtt 10 órakor „medveárnyék észlelést” is tartanak, hogy meglessék, van-e árnyéka a medvének.