Cirkuszi Világnap, „Repülő cirkusz” bemutató és húsvéti rendezvények a Fővárosi Nagycirkuszban

Április 20-án, a Repülő cirkusz” című műsor 19:00 órakor kezdődő bemutatójával ünnepelik a Cirkuszi Világnapot.

16:00 és 18:00 óra között olyan kiegészítő programokkal is várják az érdeklődőket, amelyben a gyermekcirkuszvilági aktivitások mellett a „Repülő cirkusz” néhány produkciója, valamint a Baross Imre Artistaképző növendékeinek előadása is szerepel.

Állandó húsvéti programok április 21 – én valamint 22 – én 

11:00 és 15:00 órakor a „Repülő cirkusz” -, előadások,

13:00 és 15:00 óra között gyermekcirkuszvilági aktivitások,

13:30 órakor a Baross Imre Artistaképző növendékeinek műsora,

14:00 órakor „Repülő cirkusz” – produkciók

A korábbi évek gyakorlatához igazodóan a helyszíneken szerencsekerék – ajándékokkal – kisállat simogató, óriás buborék, arcfestés várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

2007 óta minden április harmadik szombatján a cirkusz varázslatos világát ünnepeljük. 2010-ig Európai Cirkusznapnak neveztük, de mivel népszerűvé vált és hamar elterjedt az egész világon, ma már Cirkuszi Világnapként tartjuk számon, amely a cirkuszi közösségek legnagyobb nemzetközi fesztiválja a világon, egyben különleges alkalom arra, hogy együtt ünnepeljük az előadó-művészet e különleges ágát, a csoda művészetét

Repülőcirkusz 2019. április 20.–szeptember 8.

Varázslatos időutazáson vehetnek részt a nézők a világhírű gentleman zsonglőr, Kristóf Krisztián rendezésében a Fővárosi Nagycirkuszban. A Repülőcirkusz című produkció visszarepít a száz évvel ezelőtti nagy cirkuszok pompás világába, megidézve a cirkuszművészet igazi csodáját: ezen a nyáron ugyanis a bohóc és a nevettetés kerül a középpontba! Kristóf Krisztián rendezte a március végén mozikba került hollywoodi szuperprodukció, a Dumbó cirkuszi jeleneteit. A Repülőcirkusz című nyári műsornak dramaturgiailag semmi köze nincs a filmhez, közös pontokat mégis felfedezhet a néző. A Fővárosi Nagycirkusz porondjára lép például Jana Posna, aki színes kutyáival többször is feltűnik a Dumbóban, akárcsak Szabó Réka, a Repülőcirkusz koreográfusa, valamint Tóth Klaudia, a Fővárosi Nagycirkusz tánckarának egyik tagja, akik szintén szerepelnek a mozifilmben. Kristóf Krisztián a század eleji cirkuszok hangulatának megfelelően válogatta össze a műsorban látható artistaszámokat. A cirkusz egyik legfontosabb eleme a nevetés, amelyről a világ egyik legünnepeltebb bohócpárosa, Daris és Gianni Fumagalli gondoskodik. Fumagalli karaktere azon ritka bohócok közé tartozik, aki nem a közönséget bevonva nevettet meg, hanem saját maga a komikum tárgya. A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál aranyérmes bohócait először sikerült Magyarországra csábítani!

Különleges meglepetés a Repülőcirkusz címadó produkciója, Daniel Golla repülő attrakciója. A többszörös fesztiválgyőztes Mongol Cirkusz Társulat izgalmas ugrókötélszámmal és golyókon egyensúlyozó dobóakrobata produkcióval lép fel. Érdekesség, hogy a golyóakrobatikának is magyar gyökerei vannak: a közönség először a Sallai csoporttól láthatta ezt a produkciót még a negyvenes évek végén, amelynek technikáját átvették és továbbfejlesztették a mongol cirkuszművészek.

Rúdugró akrobatákat is láthat a közönség a műsorban, a Trio Dandy a műfaj egyik legkiemelkedőbb csoportja: többféle hármas szaltós ugrást mutatnak be biztonsági kötél és szivacs nélkül!

Jana Posna – aki a Dumbó című filmben is szerepelt Danny DeVito, Michael Keaton és Colin Farrell társaságában – az ember és állat feltétlen szeretetét és bizalmát mutatja be kutyaszámában. 

Kristóf Krisztián fontosnak tartja, hogy teret adjon a fiatal pályakezdő tehetségeknek, ezért felkérte a Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákját, Lena Dolinskayát, hogy egy kifejezetten erre a műsorra koreografált levegőszámmal kápráztassa el a közönséget.

Az előadásban a magyar cirkuszművészet egyedüli képviselőiként, a hosszú külföldi turné után hazatérő Trio Sárközi zsonglőr produkciójában a gyorsaság és az elegancia ötvöződik.

Oleg Spigin egyedülálló Washington-trapézszámának köszönhetően soha nem látott veszélyt és kockázatot élhet át a nagyérdemű.

Az eredetileg a sportakrobatikából érkező Trio Arabey gúlaszámában a nőiesség, a szépség és az erő dominál.

A Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckara szintén a kornak megfelelő jelmezekben táncol charlestont, swinget és keringőt a látványos bevonuláskor, a fináléban, valamint a műsorszámok között.

A Repülőcirkusz korhatárok nélküli, célja pedig, hogy visszarepítse a nézőket a korabeli cirkuszok pompás világába. Minden felnőtt újra gyermek lehet, és minden gyermek megismerheti azokat az élményeket, melyeket szüleik kiskorukban átélhettek!