A hagyományokhoz híven, nagyszombaton 2019. április 20-án elindult a 173. hajózási szezon a Balatonon

A szezon első hajóútján a Szent Miklós hajó fedélzetén Kollár József, a társaság vezérigazgatója bemutatta az előző évek kiemelt eredményeit, valamint gazdasági mutatószámait.

A BAHART az elmúlt három – kiemelkedően sikeres – szezont követően, 2019-ben is minden korosztálynak élménydús hajózási lehetőséget kínáló szolgáltatáspalettával, az utasigényekhez még inkább optimalizált menetrenddel várja a hajózni és kikapcsolódni vágyókat a Balatonon. A 173. hajózási szezonban az utazási szokások változását és az elégedettségmérési tapasztalatokat figyelembe véve kialakított hajóindulásokkal, valamint egy teljes héttel meghosszabbított főidényi menetrenddel és programhajókínálattal készül a hajózási társaság.

A BAHART vezetése a 2016-2020 közötti időszakra középtávú stratégiájában fogalmazta meg céljait, amelyek megvalósításán a Társaság azóta is tudatos és következetes munkával dolgozik. A prezentációban a vezérigazgató az ügyfélközpontúság és az erőforrások fejlesztése terén elért eredményeket ismertette. A teljesség igénye nélkül e téren említette: az utasforgalom részletes kielemzésére is alkalmas új jegykiadó program bevezetését a pénztárakban, az utasigényeknek megfelelően optimalizált menetrendet, mind a településeket összekötő személyhajójáratoknál, mind a kompközlekedésben, a meghosszabbított főidényi programhajó kínálatot, valamint a hivatalos hajózási szezonon kívül indított tematikus hajójáratokat. Kiemelte továbbá a BAHART Ügyfélközpontot is, amely az alaptevékenységekhez kapcsolódó egységes ügyfélkommunikációt és ügyintézést biztosítja az utazóközönség, illetve a vitorláshely-bérlők számára. Az elmúlt 3 évben a BAHART nagyságrendileg 2 Mrd Ft saját forrás felhasználásával folyamatos beruházáso-kat hajtott végre a személyhajó és vitorláskikötők, illetve a hajóflotta korszerűsítése területén. A jelenleg is zajló stratégiai időszakban újította fel a Társaság a Siófok katamaránt, mely a Balaton egyetlen teljes körűen akadálymentesített hajója lett, a Nemzeti Regatta motorost, mely minden évben az előző évi névadó települési vitorlásverseny győztesének nevét viseli, valamint a Kos-suth kompot, mely évről évre komoly szerepet kap a rekordforgalom kiszolgálásában. A BAHART vezérigazgatója részletes tájékoztatást adott az előző évek legfontosabb forgalmi adatairól és gazdasági eredményeiről. Kiemelte, hogy a BAHART 2018-ban ismét rekordévet zárt az utasforgalmat tekintve, hiszen a személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma november 14-én hosszú évek után ismét elérte a bűvös 2 milliót.

A 2015-ös bázisévhez képest a személyhajózás esetében az utasszám 2018-ra +13,5%-kal 750.000 fölé emelkedett, amelyre ezt megelőzően 10 évvel korábban volt csak példa. A települé-seket összekötő menetrendi járatok esetében a növekedés mértéke a bázist jelentő 2015-höz képest +5,5%, a séta- és programhajóknál pedig +36,4%. Ez utóbbi szegmens kiemelt növeke-dése alátámasztja, hogy a BAHART a közlekedési szolgáltatások mellett turisztikai szolgáltatónak is számít a régióban.

A kompközlekedés vonatkozásában még pozitívabb eredményekről számolt be a vezérigazgató. A stratégiai időszak 3. évének végére (2018) +27,6%-kal – már 1.274.000 fő – sikerült növelni a komppal szállított utasok számát a 2015-ös évhez képest. A növekedés a szállított gépjárműveknél és a kerékpároknál hasonló mértékű volt a stratégiai időtáv 3. évének végére. 2018-ban +32%-kal több gépjárművet és +34,5%-kal több kerékpárt szállítottak a balatoni kompok, mint 2015-ben.

A vitorláskikötői ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni az elmúlt 3 év tekintetében. Ezek közül a Balaton legnagyobb vitorláskikötő-láncának 11. tagjaként átadott alsóörsi vitorláskikötőt, a fonyódi vitorláskikötő átépítését és bővítését, a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat megújítását, illetve a vitorláshelyek bérlésével kapcsolatos ügyfélkezelés BAHART Ügyfélközpontba történő becsatornázását emelte ki a vezérigazgató. A bérelhető hajóhelyek száma a stratégiai időszak 3. évének végére +8,5%-kal, az éves szerződéssel rendelkező bérlők száma +13,1%-kal növekedett 2015-höz viszonyítva. A vitorláskikötők kihasználtsága 2018-ban 95,3%-os volt, amely +3,8%-os növekedést jelentett.

Kollár József vezérigazgató kiemelte: Az utas- és üzembiztonság jegyében felkészített személyha-jókkal a BAHART valamennyi korosztály számára élménygazdag hajózási lehetőséget kínáló szolgáltatáspalettával, az utasigényekhez még inkább optimalizált hajóindulásokkal, valamint egy teljes héttel meghosszabbított főidényi menetrenddel és programhajókínálattal vár minden érdeklődőt a 170 napos éves hajózási szezonban. A nagyközönség számára meghirdetett éves szolgáltatáskínálat alapján több mint 7500 járat indul 21 Balaton parti települést összekötve, csaknem 5300 sétahajóindulás közül lehet választani 17 kikötőben, 2300 gyorshajójárat is igénybe vehető az érintett 5 kikötő tekintetében. Minden bizonnyal idén is kedveltek lesznek az elmúlt évek során jól bevált programhajók is, ennek megfelelően szeptember 1-ig meghosszabbított főidényben 245 bulihajójárat, 104 Varázshajójárat indul majd, és 3 kikötőben Minimax hajóval is találkozhatnak az utazók. Az elmúlt évekhez hasonlóan a BAHART fontos szerepet tölt be olyan kiemelt események vonatkozásában is, mint a Balaton átúszás vagy a Balaton Sound bulihajója.

A kompközlekedésben a társaság továbbra is magasfokú rugalmasságra törekszik, és a meghir-detett menetrend felfüggesztésével a forgalom függvényében akár folyamatos átkelést is biztosít az év bármely napján. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként idén már 4 alka-lommal lesznek koncertek a BAHART kompjain a Balaton közepén, és ugyancsak izgalmas prog-ramnak ígérkezik a Balatoni Kör által szerevezett Gasztro Piknik, valamint egy Zumba rendez-vény az egyik komp fedélzetén. A BAHART kompjai emellett a régió kerékpáros versenyei során is fontos szerepet töltenek be az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan.

Az újdonságokról, akciókról és kedvezményekről folyamatos tájékoztatást ad a mobiltelefonról is kiválóan elérhető BAHART honlap és a Társaság közösségi csatornái.