Állatkerti nevelőszülők találkozója

Több mint negyedszázada lehet az Állatkert lakóit jelképesen örökbe fogadni.

Vasárnap tartják az Állatkerti nevelőszülők találkozóját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A programot elsősorban azoknak szervezik, akik a kert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadták, de várnak új állatkerti „nevelőszülőket” is. A program legnépszerűbb része a „szülői értekezlet”, amelyet az állatok gondozói tartanak.

Május 12-én, vasárnap tartják meg az Állatkerti nevelőszülők találkozóját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A városligeti intézmény alapítványa ezt a programot azoknak az állatkerti „nevelőszülőknek” szervezi, akik a kert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadták. A találkozó programjai között a legnépszerűbbnek évről évre a „szülői értekezlet” számít, ahol az állatok gondozói maguk mondják el az örökbefogadóknak, hogy kedvencük hogy érzi magát, esetleg milyen csínytevéseket hajtott végre az utóbbi időben. Az állatkerti „nevelőszülőket” emellett több más program is várja, lesz például tombola és több állomásos játék is.

Az Állatkert lakóit az 1990-es évek eleje óta lehet jelképesen örökbe fogadni. Abban az időben persze még újdonságnak számított az ilyesmi, így az Állatkerti Alapítványnak akkoriban sokat kellett magyaráznia, hogy az örökbe fogadott állatokat természetesen nem lehet hazavinni. Néhány év elteltével azonban a jelképes örökbefogadás ismertté vált Magyarországon, s egy idő után már nemcsak az Állatkertben létezett ilyesmi, hanem más közhasznú, illetve kulturális tevékenységet ellátó szervezeteknél is. Például több színházban is bevezették, hogy a nézőtér egy-egy székét a színházbarátok – némi támogatás fejében – jelképesen örökbe fogadhatják.

Az állatkerti örökbefogadás egyfelől szorosabbra fűzi a kapcsolatokat az állatbarátok, állatkert-barátok, illetve az Állatkert között, ráadásul az ilyen módon befolyt támogatás komoly segítséget is jelent az intézmény számára. Például az állatgyógyászati készítmények költségét részben az alapítványhoz érkező támogatásokból fedezik, de ebből vásárolnak különféle speciális játékokat, a környezetgazdagítást szolgáló berendezéseket is az állatok számára.

Az aktív örökbefogadások száma jelenleg csaknem háromezer, s mivel a rendszer teljesen demokratikus, illetve egy állatnak több örökbefogadó szülője is lehet, ezért az örökbefogadások száma alapján a különböző állatok népszerűsége is kimutatható. Az Állatkerti Alapítvány rendszeresen közzé is teszi az örökbefogadási toplistát. Jelenleg Arunnak, a másfél éves kiselefántnak van a legtöbb támogatója, de az első tíz között van Bia (alpaka), Sheshe ( zsiráf), Aurora és Haiku (kispanda), Örvi (alpaka), Basil (oroszlán), Niva (tigris), Pulcsi (pingvin), valamint holtversenyben Norbi (tigris) és Balu (barna medve) is. Az állatfajonként összesített lista szerint a legtöbb örökbefogadóval összességében az alpakák, majd a zsiráfok és az elefántok büszkélkedhetnek.