Táncol a tér – a külföldi táncegyüttesek műsorával zárul június 14-én a 24. Duna Karnevál

Ma este tartják a 24. Duna Karnevál záró előadását, amelyen Brazíliából, Bulgáriából és Grúziából érkezett táncegyüttesek lépnek fel este 7 órától.

A Szent István Bazilikánál felállított színpadon egy héten át táncelőadások, koncertek flashmobok, tánctanítás és táncházak várták a látogatókat. A rangos nemzetközi esemény egyik kiemelkedő produkciója a június 12-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel bemutatott gálaműsor volt. A rendezvény keretében zajlott az I. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál, ahova a magyar együttesek mellett hat országból érkeztek gyermek tánccsoportok. A június 8-án kezdődött 24. Duna Karnevál záró előadását június 14-én, pénteken tartják a budapesti Szent István téren felállított színpadon. Este 7 órától a rendezvénysorozatra meghívott brazil, bolgár és grúz néptáncegyüttesek legszebb táncaikat mutatják be az ingyenesen látogatható eseményen.

Virágvasárnap közel ezer hazai és külföldi táncos részvételével rendezték meg Budapest belvárosában a karneváli felvonulást a turisták nagy örömére. Pünkösdhétfőn Pál István Szalonna koncertje után a 16. századi hagyományt felelevenítve látványos színpadi műsorban mutatták be a pünkösdi király és királynő választás népszokását.

A Folklórfesztiválok Szövetsége kezdeményezésére idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivált az ország több nagyvárosában.  A fesztivál gálaműsorán számos tehetséges gyermek néptáncegyüttes produkciójában gyönyörködhettek a látogatók. A hazai legelismertebb gyerek néptánccsoportjaink – Bartina, Alba Regia, Forrás, Jászság – mellett Lengyelország, Oroszország, Bulgária, Szerbia és Törökország gyermekcsoportjai is bemutatkoztak. A Szent István téren minden este tánctanítást és táncházat is tartottak. Különösen népszerűek voltak a magyar, dél-szláv és flamenco flashmobok mind a turisták, mind a helyi közönség körében. Egy héten át táncolt a tér Budapest szívében!

A Duna Karnevál eseményeinek koronája, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében megtartott gálaműsor volt. Az első részben a külföldi táncegyüttesek közel 150 művészének közreműködésével Világkarnevál című látványos tánckoncertet láthatott a közönség. A grúz néptáncegyüttes lélegzetelállító férfi táncai, a brazilok temperamentumos és látványos műsora, valamint a bulgár Pirin Állami Népzenei és Néptánc Együttes virtuóz előadása elbűvölte a közönséget. A gálaműsor második részében a Duna Művészegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével mutatták be a Bartók & Folk című előadást. A nagyszabású produkció Bartók Béla és a paraszti világ kapcsolatát dolgozta fel sodró lendületű, látványos kompozícióban a magyar hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével.

Június 13-án a Mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban telt ház előtt tartották a IX. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt, ahol rangos hazai zsűri előtt mutatkoztak meg a Duna Karnevál meghívott együttesei. A nemes vetélkedő a közönség számára rendkívül vonzó volt, az együtteseknek pedig komoly szakmai kihívást jelentett. Az arany Lánchíd-díjat és a Közönség díjat is a grúziai "Arsiani" Ajarai Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttes nyerte.  A központi helyszín mellett idén Budafokon és Új-Pesten is voltak programok. A nagy sikerre való tekintettel a szervezők jövőre, a jubileumi, 25. Duna Karneválra ezekre a helyszíneken is több napos programot terveznek.