Gótikus hologramok – Vály Sándor (FIN) kiállítása a Pécsi Galériában

Vály Sándor Finnországban élő magyar képzőművész, médiaművész.

Harminc év után most először állít ki itthon; a Zsolnay Fényfesztivál prológusaként nyílik meg június 22-én Gótikus hologramok című kiállítása a Pécsi Galériában. Művészetét konceptuális és filozófiai dimenzió jellemzi, amely nemcsak a festészetre korlátozódik, hanem kiterjed a szobrászat, zene, film és az irodalom területére is, átfogó gondolatiságra épülő műalkotásokat hozva létre.

Gótikus hologramok című installációja a gótikus térábrázolásban megjelenő perspektívára reflektál, a fényekből kibontakozó tér- és időviszonyok rendszerével. A gótika perspektívája egykor az idő és tér új szerveződését hozta létre: a különböző idősíkokban zajló események egy képen belül, térbeli egymásutániságban szimultán jelentek meg. A Pécsi Galéria derengő fényalagútjában az installáció térviszonyai az emlékezet időstruktúráját képezik le. A tér töredékei egyidejűleg látszanak ugyan, de egyes formák élesen kirajzolódnak, mások a homályba vesznek, a poros tárolókban, vitrinekben azonosíthatatlan vagy emberi formákra utaló testekké alakulnak. Vály Sándor installációjában a fény több mint látvány: folyamatos az aspektusváltás térben és időben. Vály 30 évvel ezelőtt költözött Finnországba, a Pécsi Galéria meghívására azóta most először állít ki itthon.

A kiállítás a Pécsi Galéria és a Zsolnay Fényfesztivál közös programja, amely a Fényfesztivál „prológusaként” június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg 17 órakor és július 21-ig látogatható. A kiállítást megnyitja Fekete Vali műkritikus, esztéta, a kiállítás kurátora, a művész jelenlétében. Köszöntőt mond Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. A megnyitót követően, 19 órától a művésszel beszélget Fekete Vali.

A Fényfesztivál ideje alatt Fény Útja Extra karszalaggal tekinthető meg. Részletek itt.

Sándor Vály (FIN) 1968. Budapest

Képző-és médiaművész: munkásságát komplex képző- és médiaművészeti projektek (festészet, szobrászat, film, zene, performansz) jellemzik. A kortárs nyugati intermediális szcéna jelentős képviselője. 1990-től Finnországban él, azóta Magyarországon nem állított ki.

Munkái közgyűjteményekben: Helsinki City Art Museum; Kemi Art Museum, Kemi, Finland; Pori Art Museum, Pori, Finland; Lönnström Art Museum, Rauma, Finland; RikArt, Helsinki, Finland;Lars Swanljung collection; Helsingin Kaupunginkirjasto.