Karinthy Márton igazgató tájékoztatást adott a Karinthy Színház régóta várt jövő évadi bemutatóiról

A 2019/20-as évad első felében, tehát a 2019-es évben három bemutatót tart a színház.

A darabválasztást meghatározta a tavalyi, a nők évada. Ezúttal a férfiaké a főszerep, akik visszavágnak a nőknek. Ehhez persze remek női szerepek is tartoznak. Másrészt, a színházak nagy része egyre gyakrabban játszik regény vagy flimadaptációt, van színház, amelyik egyenes ezt helyezi évada fókuszába. A Karinthy Színház viszont ragaszkodik eredeti koncepciójához: igyekszik a világ drámairodalmának izgalmas és kimondottan színpadra írt művei bemutatására, elfeledett színpadi művek újrafelfedezéséhez.

2019. szeptember 27-én, Laurent Baffie: Lököttek (Toc-toc) című komédiáját mutatják be Vajda Anikó fordításában. A szerepeket Papp János , Marton Róbert, Baronits Gábor, Pápai Erika, Balázs Andrea, Tenki Dalma és Vertig Tímea játsszák. A rendező: Kelemen József, a díszletet Bujdosó Nóra, a jelmezt Cselényi Nóra tervezi. Dramaturg: Perczel Enikő

Ősbemutató a Karinthyban.

Egy pszichológus várószobájában összegyűlik hat ember. Kiderül, hogy mind egyszerre kaptak időpontot a neves szaktekintélyhez, aki késik. A hosszas várakozás alatt a páciensek beszédbe elegyednek egymással, előkerül egy Monopoly és spontán csoportterápia szerveződik... Laurent Baffie fergeteges komédiáját évek óta óriási sikerrel játsszák Franciaország és világszerte.

2019 November 15-én J.B. Priestley: Veszélyes forduló című híres játékát mutatják be, Karinthy Márton rendezésében. A szerepeket Fehér Tibor, Földes Eszter, Szatory Dávid, Döbrösi Laura, Bozó Andrea, Marton Róbert és Rátonyi Hajni alakítják, Juhász Kata díszleteiben és Tordai Hajnal ruháiban. A dramaturg: Perczel Enikő.

Freda és Robert Caplan estélyt adnak barátaiknak az elegáns villájukban. A vidám társaság hangjátékot hallgat a rádióból. A hangjáték végén tompa revolverdörrenés, majd női sikoly hallatszik. Folytatódik a baráti beszélgetés, mígnem szóba kerül az egy évvel azelőtt tragédia: Robert bátyja, Martin főbe lőtte magát. Majd egy zenélő doboz végképp elindítja a lavinát, amit már semmi nem állíthat meg. A bravúros szerkezetű, krimi izgalmú társadalmi önleleplezés megint divatba jött a világon. Egyre több színház mutatja be, fedezi fel újra: talán nem véletlenül…

2019 december 14-én Békés Pál – Várkonyi Mátyás: A félőlény című zenés rém-mesejátékát mutatják be, Böhm György rendezésében, Michac Gábor díszletei között Kemenesi Tünde jelmezeiben A zenei vezető Mihalics János, a koreográfus Nagy Péter István eh. lesznek.

A félőlény: Varga Ádám, Rakonc: Sütő András, Porhany: Csányi Dávid, Csupánc: Vincze Márton, Csatang: Varjú Kálmán, az Irodaszörny, a Nagy Tökély, a Belső Kongó     és a Lidérc szerepeit Balázs Andrea alakítja.

„Na, most lett elegem az egészből!”

Ezzel a mondattal kezdődik Békés Pál A félőlény című darabja, ami valójában egy rém/mese/játék!

A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert megjelentek mindenféle szörnyek, akik rettegésben tartják a Kiserdő-lakóit. És amikor a legjobb barátról kiderül, hogy ellenség, amikor már az otthon, az erdő sem biztonságos többé, amikor már nem lehet bízni senkiben, mikor nem tudni, ki szörny és ki nem, akkor ideje, hogy a Félőlény összeszedje minden bátorságát, hogy bízzon magában és a könyvekben, amikből mesél.  A Félőlénynek egyetlen lehetősége, hogy elinduljon és megmentse az erdőt és a barátait, hogy mesékkel újrateremtsen egy szörnymentes helyet. Ilyen hely a színház is, ahol kicsik és nagyok biztonságban érezhetik magukat, hiszen ez a zenés mesejáték egy csupaszív történet, ami tele van reménnyel és jósággal és igazi bátorsággal. Mert: Szörnnyé válni könnyű. Nagyon könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz.

„Minden Kedves Nézőnknek, gyerekeknek és felnőtteknek izgalmas színházi élményeket kíván a Karinthy Színház 38. évadában is: Karinthy Márton, igazgató.”