Állatkertek Éjszakája augusztus 30-án

Különleges esti programok országszerte 13 bemutatóhelyen.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 település 13 állatkertje, vadasparkja, „állatos” bemutatóhelye csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják augusztus 30-án, a nyár utolsó péntek estéjén. Az ország egy tucatnyi településén, összesen 13 állatkertben, vadasparkban és „állatos” bemutatóhelyen várják az érdeklődőket az VIII. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 30-án, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, illetve Vidámparkja, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark, Veresegyházán pedig a Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 8000 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek 6000 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja. A résztvevő intézmények közül több már az augusztus 7-én, Budapesten megtartott országos programbemutató sajtótájékoztatón bemutatta részletes programját. A sajtótájékoztatón prof. dr. Persányi Miklós, a városligeti intézmény főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2012 óta minden évben megrendezett Állatkertek Éjszakája a magyarországi állatkertek legnépszerűbb és legnagyobb szabású közös programjának számít. A részletes intézményenkénti programokat és egyéb kapcsolódó információkat az egyes állatkertek a saját honlapjukon is közzéteszik az elkövetkező napokban. Jelentős részük azonban már mostanra összeállította a programkínálat összefoglalóját, amelyek az alábbiakban olvashatók:

Budakeszi Vadaspark

 A Budakeszi Vadaspark speciális, szakvezetéssel egybekötött éjszakai kirándulásra invitálja a látogatókat. A napnyugta után induló túrákon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a hazai erdők éjjeli titkos és kalandos életébe. A szakvezetések során nem csak az éjszaki állatokkal, azok szokásaival ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem az erdőben hallható, hangok és neszek forrásaira is fény derül. A látványetetések és állatbemutatók mellett, számos foglalkoztatóval is készülnek a kicsik és a nagyok számára. Az interaktív játékok során a vállalkozó szelleműek próbára tehetik érzékszerveik kifinomultságát, így megtapasztalva az állatok éjszaki érzékelését. Egy „fénycsapda” segítségével az éjjeli rovarvilág is bemutatásra kerül. A Pangea Egyesület pedig a természetvédelem és az éjszakai állatvilág rejtett és érdekes összefüggéseit világítja meg. Ezen az estén a kapukat 19.00 órakor nyitják ki, belépőt 23.00-ig lehet vásárolni. Legkésőbb 24.00-kor az állatok nyugovóra térnek, ekkorra utolsó látogatónknak is el kell hagynia a Vadaspark területét.”

Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

A városligeti intézmény már kezdettől, azaz a 2012-es esztendőtől fogva minden évben megtartotta az Állatkertek Éjszakáját, így a rendezvénnyel kapcsolatban már néhány hagyomány is kialakult. Ezeket a hagyományokat megtartva, de a programkínálatot sok-sok új, izgalmas elemmel gazdagítva készülnek az idei Állatkertek Éjszakájára. Az elmúlt évekhez képest újdonság lesz, hogy jegyeket ezúttal – közkívánatra – korlátozott, limitált számban lehet majd váltani. Éppen ezért a szervezők mindenkinek azt javasolják, hogy ne hagyják a jegyek megváltását az utolsó pillanatra. Az elővételben történő jegyváltással elkerülhető a sorban állás, ráadásul az elővételes jegyek kedvezményes áron érhetők el. Augusztus 30-án viszont már csak tejes árú jegyeket lehet majd váltani a helyszínen, persze csak akkor, ha előzőleg nem telt be a létszám az elővételes jegyekkel. Az Állatkertek Éjszakája programjaira érkező látogatók előtt 19 órakor nyílnak ki a kapuk, a főbejáraton, és az állatkerti játszópark, a Holnemvolt Vár kapuján is be lehet majd jönni. A különböző programok és látnivalók 11 utánig tartanak, és éjfélig lehet majd a kert területén maradni.

A kert több pontján az épületekre, a sziklafelszínre és a fák lombkoronájára vetített fényfestésben lehet majd gyönyörködni. A Főkapunál filmvetítés és arcfestés fogadja a látogatókat, de itt lesz a helyszíne a QuartzBox homok- és festékanimáció vetítésnek is. Az Ausztrálháznál közelről lehet majd ismerkedni az aranyos cukormókussal, a kuszkusszal és a szakállas agámával. A Pálmaházban az est folyamán kétszer is lesz trópusi vihar, a tóparti sétányon pedig a csillagos ég látnivalóival lehet majd ismerkedni avatott csillagászok, és persze teleszkóp segítségével. Lesz jégszobrász bemutató és fénytánc, illetve többféle zenés program, többek között a Kistehén Tánczenekar fellépésével.

Természetesen rengeteg állatos program lesz, például oroszlánfóka tréning esti kivilágításban, elefánt tréning, zsiráf és orrszarvú etetés, sőt, látványetetést tartanak a cebui disznóknál, a komodói sárkányoknál, az aldabrai óriásteknősöknél és a kis tigrispitonoknál is. Több helyszínen lesz „éjszakai TAPI-ZOO”, ahol tapintható „állati alkatrészeket”, madártojásokat, különleges állatcsontokat vehetnek kézbe a látogatók. A Nagyszikla belsejében található Varázshegyben a denevéretetés és -bemutató, illetve „Állatok akcióban” etológiai bemutató mellett a hatlábúak birodalmával, valamint a levélvágó hangyákkal is meg lehet majd ismerkedni, sőt, egy tematikus program keretében még az állatvilág „hálószobatitkait” is kifecsegik az állatkerti munkatársak. A Hetedhét Palota tematikus játszóházban pedig barátságos nyuszik, bőrevő halak, és egy izgalmas bátorságpróba várja majd az érdeklődőket.

Tropicarium, Budapest

A Tropicariumban augusztus 30-án este 20-tól 24 óráig várják éjszakai programokkal a látogatókat az alábbiak szerint:

            20:30 – kőhal etetés;                    21:30 – aligátor etetés

            22:00 – tatu etetés;                      22:30 – muréna etetés;

            20:00-tól 23:50-ig ingyenes cápás és halacskás arcfestés.

Azok számára, akik pénteken az Állatkertek Éjszakája más programhelyszíneit keresik fel, a Tropicarium szombaton és vasárnap is kedveskedik programokkal.

Szombaton (augusztus 31-én)

            10:30-kor kajmán etetés,                  11:30-kor rája etetés,

            11:45-kor majom etetés,                   14:00-kor keselyűteknős etetés,

vasárnap (szeptember 1-én) pedig

            10:30-kor rája etetés,                      11:30-kor majom etetés, valamint                             14:30-kor piranha etetés várja a látogatókat.

Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen

A Debreceni Állatkertben és Vidámparkban augusztus 30-án pénteken este 19-től 23 óráig tartanak a programok. Az elmúlt években már hagyománnyá alakult, közkedvelt programkavalkádon kívül ebben az évben minden eddiginél gazdagabb és látványosabb programkínálattal várják a nagyközönséget! Ezen a különleges estén olyan élmények várják az érdeklődőket, amelyeket egy évben csak egyszer lehet átélni, hiszen az éj leple alatt közelebb kerülhetünk az Állatkert lakóihoz és feltárulkoznak az éjszaka titkai, a kert titokzatos élete. A látogatók az este különleges varázsában szakvezetéssel leshetnek be a kulisszák mögé.

Az állatgondozók egész este több helyszínen mesélnek a legkülönlegesebb állatokról és állati történetekről, valamint testközelből találkozhatunk az állatkert nemrég született és kézből nevelt bébi sztárjaival, így többek között Beriszlóval, a pápaszemes pingvinnel, Daahirral, az ifjonc zsiráffal, vagy Simonnal, az újszülött mosómedvével, de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan mos fogat a víziló. A ragadozók vadon hangulatát megidéző vacsorája keretében az est sztárja a tigris család, ahol az immáron kétévessé cseperedő, fiatal tigris lányok esti portyáját követhetik végig az érdeklődők. A tigrisek mellett az ázsiai hím oroszlánok is elfogyasztják műsoros vacsorájukat, de az Állatkert észak-kínai leopárdja is megmutatja, hogyan száll versenybe a finom falatokért.

Ahogy azt a Debreceni Állatkertben az Állatkertek Éjszakán már megszokhattuk, ebben az évben is egy új állatbemutatót lepleznek le. Az est egyik szenzációjaként átadásra kerül az Állatkert legújabb attrakciója a Pálmaházban, így aki ellátogat a cívisváros állatkertjébe, saját szemével láthatja, hogy a legújabb egzotikus állatunk hogyan rendezkedik be új otthonában. A látogatók az orrunkra és tapintásunkra hagyatkozva tesztelhetik érzékszerveiket az Illatkert óránkénti illat-túráján, míg a merészebb látogatók a Pálmaházban Bátorságpróbán bizonyíthatják rátermettségüket, hogy félelmüket legyőzve megismerjék és megkedveljék az addig talán nem szeretett állatokat is. Sőt, ehető növényeket és rovarokat is kóstolhatnak! Partit rendeznek a gyűrűsfarkú makik, ahol lehetőség lesz a majomkenyér megkóstolására is!

A fényfestéssel megvilágított Afrika-röpde fényárban úszó vízesésével különleges éjszakai látványt ígér. Különleges szolgáltatásként a Vidámpark is üzemel, sőt a Kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül visz egy éjjeli kirándulásra! Az Elvarázsolt Kastélyban az állatkertben valaha élt különleges állatok különböző relikviáit és az éjszaka különös hangjait ismerhetik meg a látogatók. A vidámparki Dombtetőn pedig az állatokról mesélnek a csillagok.

A kézműves sátorban apokrif lényekkel és állatokkal kapcsolatos ékszereket, rajzokat, kerámiákat és egyéb emléktárgyakat készíthetnek a kilátogató családok tagjai. Az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradásra is lesz lehetőség és így egy nemes célt is szolgálhatnak a vendégek. A lampionokkal fáklyafényben úszó varázslatos hangulat garantált, hiszen lesz még; Gólyalábasok, jégszobrász bemutató, lángidomárok és tűztáncosok, akrobaták, LED show, hastáncosok és megannyi élmény! A belépők 1.600 Ft/fő kedvezményes áron kaphatók, a korlátlan vidámparki játékgépek használatára is jogosító Varázskarszalag pedig 3.200 Ft/fő áron. Jegyek elővételben is megvásárolhatók a pénzárakban vagy a helyszínen 23:00-ig, illetve online is.

Xantus János Állatkert, Győr

Győrben, a Xantus János állatkertben augusztus 30-án, pénteken meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várják a látogatókat. A hangulatos, fáklyákkal megvilágított sétányokon izgalmas programokkal vár mindenkit a Xantus János Állatkert. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. A látogatóink, a különleges látványetetések után csak ezen az estén, azt is meg tudják figyelni, ahogy a ragadozók becserkészik a zsákmányukat, mivel, a tigrisek és a medvék mellett, nagyszerű látványosságként, a vadkutyák éjszakai falatozására is várják a közönséget.

Bátorságpróbát is tehetnek az erre vállalkozó látogatók, a „Tapizoo láda” kincsein kívül a „nem szeretem” állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán sejtelmes hangulatú állatbemutatóval is készülnek az érdeklődőknek, ahol majd testközelből meg lehet ismerkedni a zoo show sztárjaival.

Kecskeméti Vadaskert

Az idei Állatkertek Éjszakáján is izgalmas programokkal, fáklyafényes hangulatvarázzsal várja a nagyközönséget a Kecskeméti Vadaskert. A kapuk 18:30-kor nyitnak, ekkortól kezdőnek a családias hangulatú, élménydús programok hűsítő környezetbe, amely igazi vadvilág-hangulatot idéző, fáklyafényben úszó oázissá alakul át. Az izgalmas programok látványetetésekkel indulnak. Az állatgondozók többek között a tigrisek, a majmok, a lámák, az oroszlánok etetését mutatják be. A lámákat és a csacsikat a látogatók maguk is etethetik!

20:00 órától a Csörömpölők Együttes lép az Állatkert színpadára egy nagyszerű, szórakoztató koncerttel! Az este folyamán több helyszínen is élmények és izgalmak várják az érdeklődőket: lesz hüllő-show, trófeabemutató, állati kincsek standja, teknős- és óriáscsótány tapogatózó, ajándék arcfestés, éjjeli hangulatzenélés és légvárak. Pénztárzárás 22.45-kor, majd a Vadaskert 23.30-kor zárja be kapuit.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Az idei ÉjszakáZOO programon a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a „nemszeretem” állatokkal, azaz a hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek. Az etetések során olyan, elsősorban éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet majd megfigyelni, mint pl. a tigrisek, a medvék a kúszósülök vagy éppen a mosómedvék. Ezek a fajok ugyanis az állatkertben is csak sötétedés után mutatják meg valódi, természetes oldalukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak közreműködésével a Bükki Nemzeti Park éjjeli ragadozó madaraival ismerkedhetnek a program résztvevői. A Csillagászati bemutató során az égbolt látványosságait csodálhatják majd meg az érdeklődők. Ezen a napon az Állatkert hosszított nyitvatartással, 9:00 és 23:00 között várja a látogatókat. A nap folyamán érkezők folyamatos bent tartózkodással az esti programokon is részt vehetnek. Jegyváltásra ezen az estén 21:00 óráig lesz lehetőség. Augusztus 21-től augusztus 30. 12:00 óráig elővételi jegyek is válthatók, amelyekkel legkésőbb 21:00 óráig lehet csatlakozni az esti programhoz. A fel nem használt elővételi jegyek 2019. december 31-ig érvényesek.

Programok:

19:00-23:00 „Nemszeretem állatok” az Oktatóteremben

20:00-23:00 Denevér megfigyelés a madártónál

20:00-23:00 Rovarászás a szoborparkban

20:00-23:00 Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bemutatója a szurikáta esőbeállónál

20:00-23:00 Csillagász bemutató a tanyaháznál

 Etetések

19:00 Gyűrűsfarkú maki

19:20 Európai barnamedve

19:40 Mocsári macska -           Ormányosmedve

20:00 Kúszósül -                      Mosómedve

20:30 Mocsári macska            Kúszósül

20:50 Európai szürkefarkas

21:05 Kárpáti hiúz

21:25 Fehérfarkú sül 

21:45 Vörös róka

22:00 Szibériai tigris

Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkertben már hagyomány és az év legkiemeltebb eseménye az Állatkertek Éjszakája, amelyet a nagy érdeklődés miatt idén is két egymást követő – péntek és szombat – esete rendeznek meg. Az idei évben a nagy népszerűségnek örvendő látványetetések mellett öko színtér, fényfestés, gyermekkoncertek, tűzzsonglőr bemutató, fizikai és űrbéli kísérletek, valamint távcsöves csillagászbemutató mellett olyan érdekességek is várják a látogatókat, mint az őslények világa vagy a nemszeretem állatokat is bemutató bátorságpróba, ahol szó szerint testközelbe lehet kerülni ezekhez a kevésbé népszerű fajokhoz. Aki nagyon nyitva tartja a szemét az mikroszkóp alatt is megismerheti az élővilág rejtett titkait. A Pécsi Állatkert legjobban várt családi eseménye idén jobban elkápráztatja a látogatókat, mint eddig bármikor, hogy a tanév előtti utolsó napok méltó módon búcsúztassák az idei nyarat.

A Pécsi Állatkert a rendezvény napjain is 9 órakor nyit, programokkal pedig 17-23 óra közt várja a látogatókat. Jegyváltásra 22.00 óráig van lehetőség, de a belépők akár elővételben is megvásárolhatók az állatkert pénztárában 10% kedvezménnyel.