Tilda Swinton a lányával, Robert Pattinson Willem Dafoe-val látható a CineFest versenyprogram főszerepeiben

2019. szeptember 13-21., Miskolc, 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál erős és sokszínű válogatást ad a világ filmművészetéből. A világ majd minden tájáról - Kolumbia, India, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország -, összesen 16 versenyfilm érkezik Miskolcra.

A Tilda Swinton és lánya, Honor Swinton Byrne főszereplésével készült pszichológiai dráma képekkel mesél a legerősebb érzelmeinkről. Johanna Hogg, Szuvenír című filmje az egészséges fél nézőpontjából mutatja meg, hogy milyen nehéz együtt élni egy szenvedélybeteggel. Julie rendezőnek tanul, mindeközben nyomon követjük szerelmi kapcsolatát egy drogfüggő férfival.

A világítótorony, Robert Eggers játékfilmje egy tengerbe nyúló kis sziklán lévő világítótoronyba vezet. Hosszú gyalogút után érkezik szolgálatra két nem túl bizalomgerjesztő fickó: a tapasztalt öreg (Willem Dafoe), és a korábban favágóként dolgozó újonc segédje (Robert Pattinson). A vágyaik, a félelmeik, a szuggesztív környezet és a magány egyre nagyobb hatást gyakorol rájuk éskatartikus módon determinálja a két férfi kapcsolatát.

Brian Welsh Beats – Lüktetés című alkotása a kilencvenes évek elektronikus zenei világába, az rave- partik kavalkádjába kalauzolja nézőt. Abba a korba, amikor a konformistább briteknek annyira elegük lett a fiatalok rendszeres „tuc-tuculásából”, hogy 1994-ben még a büntetőtörvénykönyvbe is belevették a monoton lüktetésű zene körüli gyülekezés „bűncselekményét”. Ez csak kiindulópontja a filmnek, amely valójában két skót kisvárosi fiatal valószínűtlen barátságának a diadaláról szól, mindenféle sallang nélkül, rengeteg humorral ecsetelve.

Lebilincselő coming of age történet Mumbai szegénynegyedéből a Gully Boy, Zoya Akhtar filmje. Akhtar (aki immár nyugati stílusban forgatja filmjeit) elkészítette a Csillag születik indiai verzióját, amely bármelyik amerikai szuperprodukcióval felveszi a versenyt. Sok zenével és érzelemmel telített képsorokban követhetjük nyomon, hogyan lesz Murad Ahmed átlag egyetemistából Gully Boy, a rapper. Jelenleg Zoya Akhtar napjaink egyik leghíresebb bollywoodi rendezőnője

Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítményről szól Alejandro Landes, Monos című alkotása. Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban a könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul. Alejandro Landes (Porfirio, Cocalero) harmadik nagyjátékfilmje a kamaszok szemszögéből idézi meg a kolumbiai polgárháború borzalmait.

A nemzetközi produkciók mellett a CineFest nagyjátékfilm szekció egyetlen magyar versenyfilmje Tóth Barnabás alkotása. Az Akik maradtak című film egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke a Locarnoi Filmfesztiválon Ezüst Leopárd-díjat nyert, világhírű Denis Côté. A kanadai rendező mellett többek között Müller Péter Sziámi is helyet kapott a zsűriben. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei nemzetközi zsűrijének magyar tagjai a Mindenki című kisjátékfilmért 2016-ban Oscar-díjat nyert Deák Kristóf; a Sziget Fesztivál és a Bartók Plusz operafesztivál egyik alapítójaként, előadóként, rendezőként és dalszövegíróként is jól ismert Müller Péter Sziámi és a nagysikerű Szürke senkik című filmet rendező és az Ostrom című kisjátékfilmmel Diák Oscar-díjat nyert Kovács István.

A CineFest nemzetközi zsűrijében helyet kapott a tbiliszi Filmművészeti Egyetem dékánja és az Abasha Filmfesztivál igazgatója, Zviad Dolidze; a tavalyi CineFesten az Ok-okozat című filmért Zukor-díjat nyert Darko Stante; a sokszoros díjnyertes kínai játékfilm- és tv-rendező, Zheng Dasheng; a Golden Globe-díjakat odaítélő testület, a Hollywood Foreign Press Association osztrák tagja, Barbara Gasser és Dennis Washington, aki olyan fontos hollywoodi filmek díszlettervezője volt, mint a Dante pokla, vagy Alexander Payne remeke, a 2012-ben a CineFesten is nagy sikerrel bemutatott Nebraska.