Október 31-én debütál a MONOS a magyar mozikban

A 16. CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon megnyerte a legjobb filmnek járó Pressburger Imre díjat és az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének (CICAE) díját is.

Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítmény - Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum - azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul, és nemcsak a feladat teljesítése, de az életük is veszélybe sodródik.

MONOS - színes, feliratos, kolumbiai-argentin-holland-német-svéd-uruguayi thriller/dráma, 2019

Rendező: Alejandro Landes

Forgatókönyv: Alejandro Landes, Alexis Dos Santos

Producerek: Santiago Zapata, Cristina Landes

Operatőr: Jasper Wolf, Zene: Mica Levi

Vágó: Yorgos Mavropsaridis, Ted Guard, Santiago Otheguy

Forgalmazza a magyarhangya

Alejandro Landes (Porfirio, Cocalero) harmadik nagyjátékfilmje a kolumbiai polgárháború borzalmait idézi meg a kamaszok szemszögéből. Az üdítő cameo alakításokat - mint Julianne Nicholsoné, vagy a Hannah Montanából ismert Moisés Ariasé -, a parádés operatőri munkát (Jasper Wolf), valamint az Oscar-jelölt zeneszerző, Mica Levi experimentális kompozícióit Landesnak sikerült úgy összegyúrnia, hogy ezzel a háborús film műfaji kereteit írta át. A MONOS a Sundance Filmfesztiválon robbant be a zsűri különdíjával, majd sorban nyert azokon a fesztiválokon, ahol csak indították. (Kolozsvár, Odessa, Cartagena, Newport, Montclair). Az év végi toplisták egyik nagy esélyese.

 Alejandro Landes egy kolumbiai-ecuadori származású rendező, producer és forgatókönyvíró. A Brown University-n politikai gazdaságtanból szerzett diplomát, pályáját a Miami Herald újságírójaként kezdte és mellette egy politikai talk show, az Oppenheimer Presenta producere volt. Első rendezői munkája a Cocalero, egy dokumentumfilm a bolíviai Evo Moralesről, az ország első indián származású elnökéről. A film 2007-ben a Sundance Filmfesztiválon debütált és több mint 20 országban került moziforgalmazásba. 2010-ben Landes részt vett a Sundance Intézet rendezői és forgatókönyvírói inkubátor programjában és a Cannes Cinéfondation rezidencia programjába is bekerült, ahol elkészíthette első nagyjátékfilmjét, a Porfiriot. Ezt a filmet - aminek Landes volt az írója, rendezője és producere is egyben - Cannesban, a Director’s Fortnight szekcióban mutatták be először és ezután számos díjat nyert el nemzetközi filmfesztiválokon. A film Porfirio Ramirez életét mutatja be, aki egy rendőri akció során kapott lövés miatt bénul le. A Monos, Landes második nagyjátékfilmje.

A film mellett Landes az építészetben is remekel.  A 2015-ben általa tervezett modern villa, a Casa Bahia elnyerte a legjelentősebb építészeti és design díjat, az Architizer Awardsot. Landes jelenleg New Yorkban él.