Díjat nyert Cottbusban a Déva

Szombat este adták át a cottbusi filmfesztivál díjait.

A fesztiválon fontos elismeréssel tüntették ki Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjét: a háromezer eurós pénzjutalommal járó Dialog díjat kapta meg, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ajánl fel a német külügyminisztérium.

A minden év novemberében megrendezett németországi szemlén központi fókuszt kapnak a kelet-európai filmek. Idén a szokásosnál is több magyar filmet láthatott a cottbusi közönség: a „Close Up HU” című különprogramot kifejezetten a közelmúlt magyar filmtermésének szentelték. Az ötnapos szemlén összesen 20 magyar rendező alkotásait vetítették.

A Dévát a Titanicon mutatták be októberben, alternatív forgalmazásban november végétől már látható lesz, decembertől a mozik is vetítik. A film forgalmazását a Magyarhangya segíti.

A dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. Új barátot keres, csábítani próbál, majd átkot mond arra, aki nem szereti eléggé – de ő is halálra rémül attól, hogy mire képes. A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről.

Rendező: Szőcs Petra

Forgatókönyvíró: Szőcs Petra, Nagy V. Gergő

Producer: Fülöp Péter

Operatőr: Dévényi Zoltán

Vágó: Dunai László

A rendező munkatársa: Bodor Balázs

Szereplők: Nagy Csengelle, Mohamed Fatma, Komán Boglárka.

A gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók.