TÉRERŐ - Az ipar és a képzőművészet találkozása

A kiállításon a Lakics Acélszobrászati Szimpóziumon 2016. és 2019. között készült munkák láthatók, összesen kb. 30 db acélszobor.

Hogyan lehetséges ipari technológiával és kemény acéllal megragadni az emberi lélek rebbenő mivoltát, a matérián túlmutató üzenetet? Többek között ennek bemutatására tesz kísérletet a Pécsi Galéria november 15-én nyíló kiállítása, melynek címe: TÉRERŐ - Az ipar és a képzőművészet találkozása. A kiállítási anyag – több száz kilogramm hűvös acél – kiválóan reprezentálja a művészi határtalanság révén, hogy bármely anyagból megszólaltatható valami nagyon emberi, már-már lírai mélységű üzenet. Kemény anyag, puha tartalom, röviden így összegezhető a Pécsi Galéria legújabb kiállítása, amely december 10-ig várja a látogatókat.

A művészi kreativitás mindig új utakat keres magának, amelyek sokszor váratlan találkozásokból, helyzetekből, felismerésekből bontakoznak ki. Ilyen találkozás jött létre a PTE Művészeti Kar Szobrásztanszéke és a Lakics Kft. között, amelynek köszönhetően 2016 óta minden éveben megrendezésre kerül a kezdeti LAKICS Acélszobrászati Workshop – immár TÉRERŐ Acélszobrászati Szimpózium néven.

Az ötletgazda Kreatív Ipari Klaszter volt, aki a művészet és a gazdaság kapcsolatait igyekszik folyamatosan építeni, s ez esetben kiváló partnert talált a művészetpártoló tulajdonos Lakics Péter személyében.

Az acélszerkezetek gyártása során ugyanis egyedi minőségű új acélanyag keletkezik, amelynek művészi újrafelhasználása kihívást és ritka alkalmat kínál a szobrászok számára az ipari technológiák művészi felhasználására, valamint a nagyobb méretű köztéri szobrok létrehozására. A Művésztelep kiemelt célja, hogy fiatal szobrászgeneráció tagjai együtt dolgozhassanak a hazai és külföldi kollégákkal.

A Szimpozion különlegessége, hogy az alkotók az üzem gyártócsarnokában dolgoznak, a mindennapos termelési folyamat mellett jönnek létre művészi alkotások. Lehet, hogy a targonca az egyik percben egy alkatrészt, a másik percben egy acélszobrot helyez át. A gyár dolgozói megértik az alkotás folyamatát és motivációt szereznek a művészektől, az alkotók pedig belelátnak az acélmegmunkálás mindennapjaiba és közösséggé kovácsolódnak a dolgozókkal. A folyamat a művészei beavatkozással (artistic intervention) indult, amikor mindkét fél megértette a másik álláspontját, látásmódját és kialakult az együttműködés a dolgozókkal az alkotások létrejöttéhez.

A Pécsi Galéria kiállítása válogatás a szimpóziumokon készült műalkotásokból.

Kiállító művészek: Bajota, Becskei Andor, Berkes Csilla, Csizek Tamás, Dvoracsek Éva, Éles Lóránt, Fleisz Tamás, Fusz György, Gaál Tamás, Getto József, Tsai Kun Lin, Nicola Macura, Majoros Áron, Mosonyi Tamás, Sápi Márton, Tóth Tamás, Miguel Angel Velit

Megnyitó: november 15. 17.00. Megnyitja: Fűkő Béla szobrászművész

A kiállítás december 10-ig látogatható.

Részletek itt.