Találkozás a „tenyérnyi bajnokokkal”

„Jót s jól”, a Hungarikum Szövetség adománygyűjtő kampánya a koraszülöttek sikeresebb ellátásáért.

A legnagyobb érték az ember! A megállítandó hazai népességcsökkenés mellett gondot jelent, hogy ma Magyarországon az újszülöttek kb. 9%-a koraszülött. A Hungarikum Szövetség (HUSZ)a Semmelweis Egyetem koraszülötteket kezelő klinikái javára adományt ajánl fel és egyúttal adománygyűjtésbe kezd. A felajánlásokból, támogatásokból a műszerpark fejlesztésével a koraszülöttek életesélyének és életminőségének javítását, a maradandó károsodások, szövődmények kialakulásának megelőzését kívánja segíteni a közhasznú szervezet.

A Hungarikum Szövetség együttműködő, támogató partnerével, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal (BFTK), a Semmelweis Egyetem koraszülötteket kezelő klinikái javára, a Jót s jól kampány keretében kiemelt adománygyűjtést tartott a Vörösmarty téri Budapesti és Adventi és Karácsonyi Vásár keretében, a Gerbeaud Kávézó előtt felállított sátorban. Az adományozók „hungarikum kóstolót” ízlelhetntek, a kampány önkénteseivel, szakemberekkel, orvosokkal beszélgethetnek.
A közhasznú, ÉRTÉK a MÉRTÉK kiteljesítését szolgáló Hungarikum Szövetség HUSZ már 2018-ban sikeres Hungarikum Akadémiát rendezett a koraszülöttek jobb ellátásáért a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében. (A teljes konferencia anyaga, amelyben koraszülött művészek, a Semmelweis Egyetem orvosprofesszorai, ápolói és az érintett szülők előadásai elérhetők a hungarikum-szovetseg.hu honlap linkjén.

A Semmelweis Egyetem koraszülötteket ellátó klinikák vezetői, szakemberei fogalmazták meg, hogy milyen fejlesztéseket segíthetnek a Hungarikum Szövetség Jót s jól kampányát támogatók. A Semmelweis Egyetem a szülészeti és újszülött ellátásokban Magyarország legnagyobb szereppel bíró, vezető intézménye. Az egyetem klinikáin történik a legtöbb szülés, a legmagasabb rizikójú várandósok és legbonyolultabb szülészeti esetek ellátása, valamint ehhez kapcsolódóan a legnagyobb számban itt történik a legsúlyosabb kora- és újszülött komplex intenzív gyógyítása. Az egyetem Magyarországon nemcsak orvosi szempontból progresszivitási csúcsintézmény, hanem a legtöbb beteg babának segítséget nyújtó kórház.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika koordinált szülészeti és kora-és újszülött (NIC) tevékenysége a családtagokat is beleértve, közel 3 millió magyar polgárnak nyújt közvetlen vagy közvetett szaksegítséget.
Támogató, együttműködő partner: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A kampány részleteit Bán Teodóra, a kampányt támogató BFTK ügyvezető igazgatója, Birinyi József, a támogatást is adó Hungarikum Szövetség elnöke, Dancs Annamari, édesanya, a Budapesti Operettszínház művésze, Prof. Dr. Bánhidy Ferenc, általános rektorhelyettes, Semmelweis Egyetem, szülész-nőgyógyász, Dr. Kóbori László igazgató, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, igazgató, Szemészeti Klinika és Mathiász Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke ismertette.

Magyarországon a koraszülések aránya közel 10%, ez a jelenlegi szülésszám mellett 8-9 ezer koraszülöttet jelent évente. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumai országos szinten nagy számban látnak el 1000 grammnál kisebb születési súlyú koraszülötteket. Műszerpark fejlesztésével a koraszülöttek életesélyének és életminőségének javításáért, a maradandó károsodások, szövődmények kialakulásának megelőzéséért összefogott adománygyűjtésre a Hungarikum Szövetség és a Semmelweis Egyetem.
Adományát várják a Hungarikum Szövetség e célra elkülönített bankszámlaszámára:
50440016-10014509 Takarékbank „Jót s Jól,, a koraszülöttekért
A támogatásról adományigazolást állít ki a közhasznú Hungarikum Szövetség.
Adószám: 18278419-1-41, Cégjegyzék szám: 01-02-0014514