Műfaji sokszínűség és fergeteges előadások az V. Pajtaszínházi Szemlén

19 vidéki színjátszókör és a Vancouveri Magyar Színház előadása.

2020. január 25-én és 26-án ötödik alkalommal adták át a Nemzeti Színház színpadait a Pajtaszínházi Szemle produkcióinak, 19 vidéki település színjátszócsoportjának. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében megvalósuló és a Nemzeti Színház által támogatott program vidám, színes záróeseménye az előadók, a nézők és a programot segítő profi színházcsinálók számára is valódi örömünnepnek számít. A programban a klasszikus színműtől az abszurd komédián át a regényfeldolgozásig a legkülönfélébb színpadi műfajok szerepeltek, igazi csemegékkel kényeztetve a több mint kétezer nézőt.

A Pajtaszínház Programot 2015-ben indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve azért, hogy az ország falvaiban újraéledjen a régebben általánosnak számító színjátszó körök munkája, új csoportok alakuljanak, színesítve a kulturális életet, helyi színházi élményhez juttatva a lakosokat. Az előző években kialakult hagyományokhoz híven most is a magyar kultúra napja előtt tisztelegve – a jeles dátumot követő hétvégén – mutatkoznak be a fejlesztő folyamat során született előadásaikkal a programba az ország minden megyéjéből bevont települések, a Nemzeti Színház színpadain. A projekt keretében megalakult vagy újraszerveződött színjátszókörök munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és rendező mentorai segítették.

Az V. Pajtaszínházi szemlén bemutatkozott települések: Bősárkány (Győr-Moson-Sopron megye), Egervár (Zala megye), Gádoros (Békés megye), Girincs (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Ivád (Heves megye), Jánoshida (Jász-Nagykun-Szolnok Megye), Keléd (Vas megye), Kemence (Pest megye), Királyhegyes (Csongrád megye), Kömpöc (Bács-Kiskun megye), Mány (Fejér megye), Méhtelek (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Mesztegnyő (Somogy megye), Nyárád (Veszprém megye), Pellérd (Baranya megye), Pilismarót (Komárom-Esztergom megye), Ságújfalu (Nógrád megye), Tolnanémedi (Tolna megye) és Újtikos (Hajdú-Bihar megye). A legkisebb település a 73 fős Keléd volt, a legnagyobb pedig a 3078 fős Gádoros.        

Idén először a nemzet közösségeit egy tengerentúli színjátszó csoport is képviselte a szemlén a Vancouveri Magyar Színház előadása révén. Az esélyteremtés jegyében fellépett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 850 fős Girincs település Dobozszínháza is. A Dobozszínház 2016 őszén alakult, hogy a girincsi Különleges Lakásotthonban élő, értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok személyiségfejlesztését a művészeti nevelés erejével, drámapedagógiai eszközökkel segítse.

Az előadásokat véleményező fiatal művésznövendékek értékelése szerint a produkciókból az alkotás öröme mellett a kultúra iránti tisztelet és a közösségi tenniakarás lelkesedése is sütött. Felemelő volt látni, ahogyan a különböző generációk együtt éltek, együtt dolgoztak a színpadon. Az, hogy a program nem csak közösségépítő, hanem kulturális misszióját is sikerrel teljesíti, jól bizonyítja, hogy a klasszikus darabok mellett saját történeteket, helyi mondákat, illetve kortárs szerzők műveit egyaránt színpadra vitték a csoportok.

2015 óta, a program öt évadában összesen 100 magyar településen jött létre vagy szervezősött újra helyi színjátszó csoport, amelyekben összesen több mint 1500 színjátszó tapasztalhatta meg a közösségi színházcsinálás örömét. Az első négy évad 81 településéből 71-ben meg is maradt a színjátszó közösség, a csoportok 43 %-a pedig a szemlére készült produkció után új darabot is színre vitt. A Pajtaszínház Program a színjátszáson kívül más közösségi együttlétekre is sarkallta a csoporttagokat, hiszen egyes településeken egyesületeket alapítottak, hagyományőrző kört indítottak, vagy éppen önálló színjátszó találkozót, fesztiválokat szerveztek.

Az öt év alatt Nemzeti Színház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta az esemény megrendezését.