Idén is nagy siker volt a Határtalan Napok Miskolcon

Február 13-15. között Beregszász művészetét és kultúráját ismerhette meg a miskolci közönség a Határtalan Napok rendezvénysorozaton.

Az idei programok különlegessége volt, hogy a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom mellett most a film és a tánc műfaja is képviseltette magát! Immáron hét éve minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, és nem csak a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a városi közönség. Idén ez a tánc és a filmművészettel egészült ki, hiszen a világhírű Sordó együttes koncertjén a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelent meg a színpadon, igazi zenei és táncélményt nyújtva a közönségnek. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményből Vidnyánszky Attila 2003-ban nagysikerű színházi előadást rendezett, 2014-ben pedig filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével, melyet most a miskolci színház és filmkedvelők is láthattak, a vetítés után pedig közönségtalálkozón beszélgethettek az érdeklődők Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Mejerhold-díjas rendezővel, a Nemzeti Színház főigazgatójával.

Három nap alatt hét előadást láthatott a miskolci közönség a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában, mely között szerepelt meseelőadás (Tizenkét hónap), szerelmes zenés história (Lila ákác), tragigroteszk (Zoltán újratemetve), koncert előadás (Hallottad-e hírét Beregvár megyének?), vígjáték (Nem élhetek muzsikaszó nélkül, valamint a Liliomfi, mely 2013-ban a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját nyerte el a Városmajori Színházi Szemlén).

A képzőművészeti kiállítás során több mint tíz művész alkotásaiból láthattak válogatást a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként pedig kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhattak az érdeklődők.

Béres Attila igazgató elmondta, a Határtalan Napok sikere már hetedik éve tart, a miskolciaknak is öröm, hogy megismerhetik egy másik város kultúráját és művészetét. – Igazi tartalommal szerettük volna megtölteni ezt a három napot, éppen ezért most hat műfaj mutatkozott be, rendkívül színes programokkal és előadásokkal – hangsúlyozza Béres Attila. –Példaértékűnek gondolom, hogy évről évre egy határon túli magyar város meg tud jelenni Magyarország életében a teljes kulturális palettájával – teszi hozzá az igazgató.