Mini Textúra és különleges bábkiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Képzőművészet, irodalom és színház találkozása 2020. március 3. – március 29.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének tereibe idén márciusban harmadszorra tér vissza a Mini Textúra programsorozat, ahol képzőművészet, irodalom és színház találkozik – a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony könyvkiadó együttműködésében. A Pozsonyi Pagony felkérésére öt kortárs író írt szöveget a Galéria állandó kiállításainak egy-egy műtárgyához. A meséket a Budapest Bábszínház öt rendezője, Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn viszik színre bábszínészek bevonásával.

A művek és az alkotók 2020-ban:

Kiss Judit Ágnes: Körhinta, műalkotás: Aba-Novák Vilmos: Körhinta, 1931

Gévai Csilla: Rózsalovag, műalkotás: Gulácsy Lajos: Rózsalovag, 1914

Nényei Pál: Agarak, műalkotás: Munkácsy Mihály: Az agár, 1882

Molnár T. Eszter: Most az egyszer én mesélek, műalkotás: Paizs Goebel Jenő: Aranykor (Önarckép galambokkal), 1931

Bán Zsófia: A Róka, Jaja és a varázskazetta, műalkotás: Roskó Gábor: Nézzük, mi újság a világban?, 1989

Az előadások időpontjai:

2020. március 8., vasárnap, 11.00 és 15.00

2020. március 14., szombat, 11.00 és 15.00

2020. március 22., vasárnap, 11.00 és 15.00

2020. március 29., vasárnap, 11.00 és 15.00

Idén a Budapest Bábszínház 70. évadának alkalmából a programsorozattal egy időben kerül megrendezésre az Egymásra hangolva című kiállítás, amely olyan emblematikus alkotók munkásságán keresztül mutatja be a báb és a képzőművészet kapcsolatát, mint Bod László, Boráros Szilárd, Bródy Vera, Gábor Éva, Hoffer Károly, Koós Iván, Ország Lili, Schéner Mihály vagy Szűr Szabó József.

A Bábszínház múltjának és jelenének meghatározó és reprezentatív bábjai segítségével gyermekkorunk ismert történetei, népmesék, mítoszok kedves szereplői bukkannak fel a termekben, kapcsolódva az egyes műtárgyakhoz. Különleges alkalom ez, hiszen a Bábszínház bábtárában őrzött több mint 20 000 figurából választották ki azt a 21 bábcsoportot, amelyek az elmúlt hetven évben a leginkább meghatározták a Bábszínház képzőművészeti arculatát. Egyes bábok most kerülnek először kiállításon a nagyközönség elé, másokat kifejezetten a kiállítás kedvéért restauráltak. A Csodálatos mandarin, a Szentivánéji álom, a Toldi, A varázsfuvola alakjai mellett a Bábszínház két emblematikus bábszereplője, Ferenc és Johanna is látható lesz. 

A bábok a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének tereiben úgy helyezkednek el, hogy párbeszédbe léphessenek egy-egy képpel és a festmények és a bábfigurák akár hangulati, akár történeti szempontból reflektáljanak egymásra. Ennek egyik leginkább figyelemfelkeltő példája, a Galéria csúcsában, a Kupolatérben elhelyezett másfél méteres óriásbáb, Árvai György Oidipus-karanténja. Ebben a szubjektív válogatásban a nézők betekintést nyerhetnek a Bábszínház korszakaiba, megismerhetik tervezőiket – remélve, hogy ezáltal is közelebb kerülnek a báb műfajához. 

Kurátor: Palya Gábor, Budapest Bábszínház