2010: Pécs Európa kulturális fővárosa

2010. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.

A eseménysorozat megnyitójának művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében mutatja be Pécs kultúrtörténeti arcait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.

A megnyitón nagy farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozzák el pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenednek meg. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, a záró képre meghívunk pécsi, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is.

A január 10-i programot felvezetve vízkereszt után, a farsang kezdetén, január 7-én, 8-án és 9-én a megnyitó karneváli menetében résztvevő 450 pécsi diák játszva tanulja be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot, mely mindegyikét egy-egy óriásbáb vezet fel. A megnyitó menetében szereplő diákok itt ismerkednek meg a megelevenítendő történelmi korszakokkal, és tanulják be a menet és a vonulás lépéseit, mintegy a megnyitó főpróbájaként. A rendezvények időpontjai naponta 15.00-18.00 óráig tartanak.

A megnyitó karnevál részletes programja:

  • Január 7-i (csütörtök) - Helyszín: Dóm Tér, a Püspöki palotával szemben - (Római, Ókeresztény, I. István kora)
    A római kor - Sopianae - üzenete: a római birodalomban megszületik a város.
    Az Ó-keresztény korszak: a város keresi hitét, I. István király emlékezete, aki 1009-ben megalapította a pécsi püspökséget
    A keresztény középkor Quinque Basilicae: A kereszténység intézményesülése, az állam megszilárdulása
  • Január 8-i (péntek) - Helyszín: Pécsi Tudományegyetem - BTK bejárat (Ifjúság útja 6.) - (Nagy Lajos Király, Reneszánsz, Török kor)
    Nagy Lajos király korszaka, 1367-ben egyetemet alapított Pécsett.
    Reneszánsz: Magyarország első egyeteme, Janus Pannonius a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.
    Török kor: a hódoltságtól egy teljesen más kultúra feltörése, majd integrálódása a magyar, ezen belül a helyi kultúra szövetébe
  • Január 9-i (szombat) - Helyszín: Januás Pannonius u. – Csontváry Múzeum előtti sétatér - (XVII-XVIII., XIX., XX. Század)
    XVII-XVIII. század: A város újjászületése, polgárosodás, tudás, szabadság - Klimó György, könyvtár, szabad királyi város (Mária Terézia)
    A XIX. század: iparosodás, polgárosodás, kialakulnak a pécsiség védjegyei (Angster, Kesztyű, Zsolnay stb.)
    A XX. század: Pécs a modern művészek, modern művészetek otthona
  • 2010. január 10. (délelőtt főpróba a téren)
    Az ünnepség kezdete: 18.00 óra – Széchenyi tér

A megnyitón fellép többek közt: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálja.

A fináléban „megénekeltetjük” a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lovasi Andrást, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetés vendégeket.

A 2010-ben tíz éves fennállását ünneplő Magyar Vasúttörténeti Park az újév első programjaként január 10-én nosztalgiavonatot indít Pécsre. A Pécs 2010 EKF programév tiszteletére Sopiane névre keresztelt élményvonat ezen a napon különlegesen kedvezményes, 2010 Ft-os retúrjeggyel vehető igénybe. Az érdeklődő utasok így megismerkedhetnek az újonnan beszerzett, és teljesen felújított Élményvonat szolgáltatásaival, valamint egy kellemes napot tölthetnek el Pécsett, többek között a kulturális főváros egyedülálló nyitó ünnepségének résztvevőiként.