Hamarosan kezdődik a 2020-as Friss Hús rövidfilmfesztivál

Szeptember 10-én kezdődik a Friss Hús rövidfilmfesztivál, amelyre már kaphatók a jegyek a Toldi mozi weboldalán.

A fesztiválon Oscar-jelölt, illetve Cannes-t, a Sundance-t, Velencét, Torontót és számos más fontos fesztivált megjárt filmekkel teli nemzetközi válogatás, valamint a tehetséges magyar rendezők legfrissebb, legizgalmasabb munkái – köztük a Cannes-ba is beválogatott Agapé vagy a Szarajevóban nemrég fontos díjat nyert rendező, Gyimesi Anna alkotása, A vége – várják a filmes újdonságok, a friss, kísérletező műfajok kedvelőit. A fesztiválon a korábban meghirdetett válogatást vetítik majd, a line-up és a blokkok nem változtak. A legtöbb szakmai programot is megtartják, de a különleges helyzetre való tekintettel a külföldi szakemberek részvételével zajló eseményeket online streaming formájában rendezik meg. A Friss Hús szervezői számára továbbra is a közönség biztonsága a legfontosabb, ezért a vetítések az ajánlott egészségügyi szabályozásoknak megfelelően zajlanak majd.

A magyar és nemzetközi filmekből összeállított vetítéseken kívül szakmai programokkal https://frisshusbudapest.com/szakmai-programok is készülnek a filmfesztivál szervezői. Az elmúlt két év rövidfilmes termésének legjava mellett bemutatkoznak a jövő projektjei is. A kiegészítő kulturális eseményeken, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon az elmúlt években több száz filmkedvelő vett részt.

A szakmai nap egyik legjobban várt programja, a Hogyan tovább, magyar film? című kerekasztal-beszélgetés során egy asztalhoz ültetik az új filmes érdekképviseletek vezetőit és Káel Csabát, a filmügyi kormánybiztost, hogy megbeszéljék, merre a halad a magyar film ügye ezekben a zivataros időkben. Lesz panelbeszélgetés a televíziós koprodukciós sorozatok gyártásáról, és a filmes szakmán belüli pályamódosítással kapcsolatos kérdéseket is körbejárják majd a meghívott szakértők. 2020-ban is visszatér a pitchfórum, a filmes job market, és filmzenei workshopra, illetve a visegrádi országok filmfinanszírozását tárgyaló beszélgetésre is sor kerül. A zsűri tagja, a számos nemzetközi fesztiválon sikerrel szereplő fesztiválstratéga, Wouter Jansen pedig a sikeres fesztiváloztatás titkait fedi fel az érdeklődőknek.

A Friss Húson a legkisebbekre is gondoltak: a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál évindító hétvégi családi programján óránként kezdődnek rövidfilmes vetítések és interaktív filmes workshopok az egész családnak.

Friss Hús 2020 – Pitchfórum

A 2020-as pitchfórumra bejutott filmtervek:

Buda Anna Flóra: Az utolsó nap (animáció)

Dubinyák Réka: Senior

Hegyi Olivér: A szív kertje (animáció)

Horesnyi Máté: A kisebbik rossz (animáció)

Molvay Norbert: Mégsem

Nyitrai Balázs: Ecce homo

Rebák Tamás: Islands (animáció)

Regős Ábel: Maja dala

Roszik Fruzsina: Tavasz

Szőke Barna: Capa

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír (korábban: Erős áll) c. filmje elkészült, az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje 2018-as Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd számos rangos nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. Készül a 2017-es nyertes, Hermán Árpád Goodbye Frank című animációja is, K. Kovács Ákos a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült, 2018-as fesztiválon díjazott terve, a Branka jelenleg utómunkafázisban van, Turai Balázs Amok című animációs filmterve pedig fejlesztés alatt áll.

A pitchfórum 2020. szeptember 11-én, pénteken 15.30-kor lesz a Toldi moziban. A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300.000 forintos pénzjutalommal jár.

A Friss Hús weboldala, - Facebook-oldala.