A Zsivago doktor igaz története és egyben az elmúlt évek egyik legfontosabb feminista alkotása

Borisz Paszternak eredetileg 1957-ben megjelent regénye, a Zsivago doktor ma már alapműnek számít.

Kevés ehhez fogható irodalmi alkotás született, ami lírai szépségű szöveggel, ugyanakkor húsba vágó őszinteséggel ábrázolja, hogyan határozza meg az életet a forradalom és a háború, hogyan veszi át az irányítást az alkotómunka felett, és akadályozza a szerelem kiteljesedését a fizikai túlélésért folytatott harc.

A könyv igaz története azonban csak kevesek számára ismert. A hidegháború kíméletlen világában ugyanis nem a fegyverkezés adta a győzelem reményét: az Egyesült Államok és a Szovjetunió a propaganda színterén vívták a legfontosabb harcot, melyben kiemelt szerepet biztosítottak a hazájában betiltott irodalmi műnek. Miután a könyv fellobbantotta a nyugati világ képzeletét, az ügynökség elindította titkos projektjét, melynek célja egy orosz kiadás megjelentetése volt, hogy a Zsivago doktor és az általa képviselt értékek visszajuthassanak a könyv szülőhazájába, és ezzel végzetes csapást mérjenek a szovjet rezsimre.

Lara Prescott elsőkötetes író pedig nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy ezt a történetet megismertesse a világgal - így született meg hatalmas kutatómunkával megírt regénye, a Titkos útjaink.

A könyv a Zsivago doktorhoz hasonlóan több szálon játszódik.

Megismerhetjük Borisz Paszternak és a Zsivago doktor női főszereplőjét ihlető Olga Ivinszkaja tragikus szerelmét. A szíve alatt a költő gyermekét hordó nő a Gulagra kerül - egyetlen bűne, hogy nem hajlandó szerelme ellen vallani. A sztálini terror mellett a Titkos útjaink betekintést nyújt egy különleges világba is: a CIA női ügynökeinek életébe, akiknek a férfiak uralta állambiztonsági szervezetnél, a titkosszolgálatnál kell bizonyítaniuk és végrehajtaniuk a hidegháború egyik kritikus fontosságú műveletét, visszacsempészni Paszternak betiltott remekművét a Szovjetunióba. A harcedzett Sally Forresterre és a tapasztalatlan Irina Drozdovára nem csak a KGB ügynökei jelentenek halálos veszélyt: barátságon túlmutató kapcsolatuk az ügynökségen belül is célponttá teszi őket.

Lara Prescott történelmi tényeket és fikciót mesterien vegyítő regénye nem csupán egy irodalmi remekmű titkos történetét tárja fel; az elmúlt évek egyik legfontosabb feminista alkotása, ami a mai napig relevánsnak számító női problémákat feszeget. Az immár 25 országban megjelentetett, filmfeldolgozási jogokat is eladó Titkos útjaink az elmúlt évek egyik meghatározó irodalmi szenzációja. Ami azonban még fontosabb: letehetetlenül élvezetes olvasmány.

A könyv elérhető az Alexandra Kiadó honlapján.