Friss irodalommal érkezett az ősz

Szeptemberben alaposan átrendeződött a Bookline sikerlistája az előző hónapokhoz képest.

Az ősz beköszöntével több új szépirodalmi alkotás került fel a legkeresettebb könyvek listájára, de az élettörténetek és gyerekkönyvek iránt is nagy volt az érdeklődés. A sikerlista első helyét Ken Follett új regénye szerezte meg, amit Orvos-Tóth Noémi bestsellere követ. A lista harmadik helyére ezúttal Elena Ferrante legújabb könyve került.

Az Egy új korszak hajnala Ken Follett legsikeresebb regénysorozatának, a Kingsbridge-trilógiának előzményeit mutatja be. A regény főszereplőinek életén keresztül megismerjük az 1000 körüli Anglia kegyetlen társadalmát, ahol a király megpróbál érvényt szerezni a jognak és a törvényességnek. Továbbra is az élmezőnyben van Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása. Az Örökölt sors lapjain esettanulmányokon keresztül nemcsak a magunkban hordozott családi frusztrációkat ismerhetjük meg, de azok elengedéséhez is segítséget kapunk. Elena Ferrante tavaly jelentkezett új könyvvel, melyet végre magyarul is olvashatnak a Nápolyi regények szerzőjének rajongói. A felnőttek hazug élete című regényben egy kamaszlány életét ismerjük meg, aki éppen rálép a felnőttséghez vezető útra, miközben meg kell küzdenie a kamaszkor nehézségeinek sokaságával.

Rengeteg új megjelenésű szépirodalmi könyvet forgattunk a kezünkben az ősz első hónapjában. Köztük volt Jászberényi Sándor A varjúkirály című novelláskötete, amiben olvashatunk halálról és születésről, barátságról és elengedésről, a házasság magányáról, a magát megbosszuló gyermekkorról. A Libri irodalmi díjas író történetei a már megszokott szikár stílusban íródtak és ezúttal nem a közel-keleti harcok sűrűjében játszódnak, de betekintést nyújtanak az ellentmondásokkal teli emberi lélekbe. Nem sokkal járványnaplója megjelenése után, ismét új könyvvel jelentkezik a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb írója. Háy János A cégvezető című regényében szembesülünk napjaink kimondott vagy éppen kimondatlan gondjaival, nehézségeivel, amelyek mindannyiunkat érintenek.

Vámos Miklós ezúttal Budapest egyik legvarázslatosabb épületének történetét írta meg: Dunapest című könyvében a Pozsonyi út 38-40-es szám alatt található ház lakóinak múltját és jelenét ismerjük meg a valóság és a fikció határán egyensúlyozva. Gurubi Ágnes első regényének, a Szív utcának lapjain bebizonyosodik, hogy senki sem múlt nélkül születik, és bár könnyű azt gondolnunk, hogy történetünk születésünkkor kezdődik, valójában az életünk soha nem lehet független szüleink és őseink életétől. 

A különleges élettörténetek mindig is foglalkoztatták az embereket. Ezért sem meglepő, hogy a ritkán nyilatkozó Rubik Ernő első könyve egyből felkerült a Bookline sikerlistájára. A mi kockánk című könyvében a Rubik-kocka történetét meséli el a világhírű feltaláló, akinek különleges találmánya 20. század második felének egyik legsikeresebb hungarikumává vált. Petőfi Sándor özvegyének, Szendrey Júliának a naplójából nemcsak a híres költőfeleség életét, de Petőfi Sándor tragikus halálának körülményeit is jobban megismerhetjük. A Szendrey Júlia élete, naplója, levelei és halálos ágyán tett vallomása című könyv nem egy romantikus hős bálványozása, hanem Szendrey Júlia igazságának lenyomata.

A szülők szeptemberben is remek gyerekkönyvek közül válogathattak: ilyen Dan Brown új könyve is. A Da Vinci-kód szerzőjének első gyerekkönyvében a szereplők nem titkos társaságok rejtélyei után nyomoznak, hanem egy zenész társaság kalandjait meséli el. A Vad szimfónia látványos történetét a magyar tervezőgrafikus, Susan Batori illusztrációi teszik még varázslatosabbá. Dániel András Kuflik és az elveszett folt című könyvében Zödön egy tavaszi reggelen épp lehajol a kedvenc virágjáért, amikor egyszer csak kiszakad a nadrágja. Erre társaival elindulnak, hogy foltravalót keressenek valahol az elhagyatott réten.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a programját, melynek fő célja a szülők könyvválasztásának megkönnyítése. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: idén októberben a program szakmai és gyerekzsűrije is az Anne Frank naplója című könyvet választotta. A szakmai csapat részéről Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő így nyilatkozott a könyvről: „Anne-nak nem lett volna szabad meghalnia, és a naplóját a gyerekeinek, meg az unokáinak kellene olvasnia, nem nekünk. Nekünk Anne újabb könyveit kellene megvásárolnunk, amiket ugyanolyan tisztánlátással, keresetlen őszinteséggel és okosan írt volna meg, mint a naplóját.”

(a mellékelt fotón a Bookline nyomtatott Top 50 lista első 10 helyezettje)

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a i és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.