Gyerekek fényalkotásai ragyogják be az adventi időszakot Pécsett

Az ifjú fényfestők a város főterén álló Dzsámira komponálhatják meg alkotásaikat.

Azért, hogy a téli időszakban is fény, szépség és kreativitás ragyogja be Pécs főterét, épületfestő gyerekrajz pályázatot hirdet az Advent Pécs és a Zsolnay Fényfesztivál.

Pécs a Zsolnay Fényfesztivál 2016-os indulása óta minden nyáron a fény fővárosává válik, ahol a világ legnevesebb mapping művészei mérkőznek meg egymással a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyen.

A megmérettetés „téli kistesója” a most meghirdetett épületfestő gyerekrajz pályázat, amelynek célja, hogy az ifjú generáció is lehetőséget kapjon arra, hogy bemutassa ügyességét és kreativitását egy látványos épületvetítés keretében. Ráadásul szívmelengető pillanat lehet a családok számára, amikor viszontlátják gyermekük alkotását a Dzsámi homlokzatán.

A szervezők és a Vizuál Tipp társzervezői csapata három korcsoport jelentkezését várják: óvodások, 6-10 évesek és 11-14 évesek. A gyerekek a rajzok elkészítéséhez a Dzsámi déli homlokzatának mintasablonját használhatják. Javasolt, hogy a rajzok kövessék az épület formavilágát, legyenek minél részletesebbek és színesebbek, hogy az épületfestés még látványosabb lehessen. Az előválogatás során kiemelten értékeli a zsűri azokat az alkotásokat, amelyek tükrözik az adventi időszak szépségét, a karácsony közeledtét.

Az előválogatást követően kategóriánként 60-60 művet digitalizálnak a szervezők. Ezeket a rajzokat Advent második és harmadik hétvégjén a Dzsámi déli homlokzatára vetítik, így óriási méretben csodálhatja meg a közönség a legszebb gyerekrajzokat. A szakmai zsűri és a közönségszavazatok alapján minden korosztályban a 6-6 legjobb alkotást díjazni is fogják.

Az eredményhirdetés december 19-én 17.00 órakor lesz a vetítés helyszínén, melyet online is lehet követni. A nyertes alkotások december 19-én és 20-án láthatók 17.00–18.00 között.

A pályázatokat november 3-tól november 20-ig várják. A felhívás részletei és a mintasablon itt található.