A Kistehén segíteni tér vissza az Életigenlő - Bólints rá! kampányban

A Covid19-világjárvány terjedéséhez nagymértékben hozzájárult a modern életformánk.

Elvettük az állatok élőhelyeit, így megnőtt az állatról emberre terjedő betegségek száma, a globális világ miatt a koronavírus gazdasági, társadalmi következményei az egész emberiség számára pusztítóak. Ebben a rendkívül nehéz, embert próbáló helyzetben mindannyiunk kedvence, a kultikus Kistehén figura újra színre lép és segít. A Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő petíciójának arcaként, a most induló Bólints rá! kampány keretében a Kistehén a hétköznapi életben is alkalmazható, konkrét megoldásokra hívja fel a figyelmünket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2020 tavaszán, még a karantén alatt indította el az Életigenlő társadalmat és gazdaságot! petícióját, melynek arca a Kistehén figurája lett. Az Életigenlő petíció amellett, hogy felhívja a figyelmet a világjárvány okaira - többet vettünk el a természettől, mint amennyi járna, a gazdaságot helyeztük a természet és az emberek érdekei elé -, a hétköznapokban is alkalmazható, konkrét megoldásokat kínál a természettel való harmonikus együttélés érdekében. Az Életigenlők közössége folyamatosan nő, az Életigenlő petícióhoz tavasz óta már több mint tizenkétezren csatlakoztak. Ez az óriási szám is azt jelzi, hogy most már tevőlegesen is szeretnénk változtatni a régi életünkön. A Magyar Természetvédők Szövetsége minél több emberhez szeretné eljuttatni a petíció üzeneteit, az élet igenlését, ezért Bólints rá! névvel országos kampányt indít.

A Bólints rá! kampány, az életvidám és humoros Kistehénnel és számos népszerű, elismert emberrel szövetkezve azt kéri, hogy ne térj vissza a régi életedhez - aminek következménye az éghajlatváltozás, a természet és állatok eltűnése, a gazdagok és a szegények közötti szakadék növekedése, az emberek elvándorlása, a világjárványok -, hanem egy jobb és élhetőbb jövőre Bólints rá!. Az Életigenlő petíció négy jelmondatát - Természeti erőforrásaink fenntartható használatát!, Globalizáció helyett lokalizációt!, Felelős vállalatokat és pénzrendszerváltást!, Gondolkodási és erkölcsi megújulást! – és a hozzájuk tartozó megoldásokat a Bólints rá! kampány, a Kistehén segítségével négy rövid rajzfilmben mutatja meg. A négy rajzfilm a Magyar Természetvédők Szövetségének honlapján látható.

Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta: “Nagyon megörültünk, amikor Kollár-Klemencz László az elsők között csatlakozott az Életigenlő petíciónkhoz, ő rendkívül hitelesen képviseli az általunk megfogalmazott értékeket. Kollár-Klemencz nemcsak a segítségét ajánlotta fel, hanem Igor Lazinnal közös gyermeküket is, a mindannyiunk által ismert és szeretett kultikus figurát, a Kistehént. A Kistehén tökéletesen alkalmas rá, hogy könnyedén fogalmazzuk meg az üzeneteink mély tartalmát, és hogy ezt minél több emberhez eljuttassuk. Keresve sem találhattunk volna a Kistehénnél jobb kampányarcot. Célunk, hogy minél többen tűzzük ki zászlónkra a fenntartható fejlődést, tartsuk tiszteletben bolygónk korlátait, ne nyújtózkodjunk tovább, mint a takarónk engedi.” 

Kollár-Klemencz László zenész, költő, író, a Kistehén egyik alkotója hozzátette: “Ahogy elkezdtünk a Magyar Természetvédők Szövetségével az Életigenlő petíción és a Bólints rá! kampányon dolgozni, azonnal eszembe jutott a Kistehén. Úgy éreztem, most muszáj újra életre keltenem a legendás figurát, mert segítenie kell. A Kistehén körül már 2002-ben, a születésekor kialakult a könnyedség, a tisztaság, a természetesség, a vidámság életérzése, emiatt gondoltam, hogy jó lesz a Bólints rá! kampányarcának. Hitelesen, érthetően közvetíti az Életigenlő üzeneteket, ráadásul vicces, pozitív, kiutat kereső, olyan "kistehenes" formában. Azon találtam magam, hogy megint elváltoztatott fahangon énekelem az őrült Kistehén dalokat a mikrofonba, miközben Igor Lazin grafikus jóvoltából a Kistehén újra megelevenedik a képernyőn. Boldog voltam 2002-ben, a figura Sziget-reklám sikerével, de úgy érzem, a Kistehén most találta meg az igazi helyét, az Életigenlő Bólints rá! kampány arcaként, ahol tényleg mindannyiunkon tud segíteni.”

A Kistehén rajzfilmek felhívják a figyelmünket az egyszerű energiatakarékosságra, a helyi termékek, gazdaságok jelentőségére, az együttműködések fontosságára és arra, hogy ne csak a technikai megoldásokban higgyünk, a problémák végső oka mi magunk vagyunk. Fogyasztás helyett boldogság! Pénz helyett élet! A Kistehén rajzfilmek fülbemászó dalait Kollár-Klemencz László szerezte és adja elő.

A Bólints rá! kampányhoz számos elismert ember is csatlakozott: Berg Judit, Böjte Csaba, Hajós András, Havas Dóra, Kovács András Péter, Ónodi Eszter, Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós. Ők a Bólins rá! kampány keretében, Török Ferenc, Balázs Béla-díjas filmrendező készülő kisfilmjeiben vallanak majd arról, hogy miért fontos számukra a természeti értékek megóvása, a helyi felelős gazdálkodás támogatása, gondolkodásunk és értékrendszerünk megújulása, valamint hogy ők maguk mit tesznek mindezek érdekében.

Az Életigenlők közössége négy online beszélgetést is szervez az ősz folyamán, ahol a hulladékmentes életmódról, helyi zöld közösségekről, kertészkedésről, kosár közösségekről, bevásárlási szokásokról, ökofalvakról, a boldogulásról, a boldogságról lesz szó. Az Életigenlő petíció, a Bólints rá! kampány, a rajzfilmek, a készülő kisfilmek, az online beszélgetések javaslatai mind-mind hasznosíthatóak a saját életünkben. Ha ezeket minél többen szem előtt tartjuk, ha minél többen rábólintunk, akkor garantáltan megváltozik mindannyiunk élete és egy élhetőbb világot hagyunk a következő nemzedékekre.

Online beszélgetések:

További információ és regisztráció a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján.

•   2020. november 19. - Termelj magadnak vagy vásárolj helyi terméket! Globalizáció helyett lokalizáció

•   2020. december 3. - Verseny helyett együttműködés! Életigenlő gazdaság! - Felelős vállalatok és pénzrendszerváltás

•   2020. december 17. - Fogyasztás helyett boldogság! Pénz helyett élet! Gondolkodási és erkölcsi megújulás

Az Életigenlők közösségéhez lehet csatlakozni az Életigenlők - Bólints rá! Facebook csoportban is.

Bólints rá! Kistehén rajzfilmek: ittittitt,  és itt.