A Budapesti Filharmóniai Társaság 167. jubileuma

Egyéniségek összhangban 1853 óta.

A Budapesti Filharmóniai Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc indítottja útjára, mely Magyarország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató hivatásos szimfonikus együttese. Első koncertjüket 1853. november 20-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg. A Társaság 2020-ban ünnepli alapításának 167. évfordulóját; ez alkalomból november 18-án a Müpa nagytermében tartotta volna ünnepi hangversenyét, ami a járványhelyzet okán elmarad. Így a Társaság az online térben jubilál, egy különös hangulatú művészfilmmel világít rá a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére.

A Társaság 167 éves történetében mindig kiemelt jelentőséggel bírt az adott kor zeneszerzőinek bemutatása. Ma már jól ismerjük Brahms, Mahler, Kodály, Bartók és Dohnányi művészetét, de az ő népszerűségüknél is elengedhetetlen volt, hogy új műveiket bemutassák és minél többször tűzzék őket műsorra. A BFT a kezdetektől élen járt e kezdeményezésben és mindmáig missziója a mai kortárs – későbbi „klasszikus” – szerzők támogatása.

A Társaság az elmúlt évben célul tűzte ki, hogy olyan különleges, minőségi online tartalmakat hozzon létre, mely az új digitális világban segítheti a klasszikuszenei kultúra népszerűsítését. A Társaság YouTube-csatornáján találhatunk dokumentumfilmet Csáth Gézáról, valamint koncertszínházi felvételt Mosonyi Mihály zeneszerzőről. A KameraZene sorozat Mona Dániel zenetörténész segítségével szórakoztató módon enged bepillantást a zene világába, az ősszel indult ZeneHorizont sorozat kortárs zeneszerzők műveihez társít izgalmas vizuális tartalmat.

A Budapesti Filharmóniai Társaság 2020-ban ünnepli alapításának 167. évfordulóját. Az ünnepi hangverseny a járványhelyzet okán elmarad, így a BFT az online térben jubilál, egy különös hangulatú művészfilmmel világít rá a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére. A film – mely november 20-án, az együttes első koncertje évfordulójának napján debütál – mottója az egyén és a közösség összetett viszonyára reflektál: „Egyéniségek összhangban 1853 óta”. A BFT még januárban forgatta az imázs filmet Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A képkockákon az együttes tagjait láthatjuk különböző élethelyzetekben, melyek egy szimfonikus zenekar életének kulisszái mögé engednek betekintést. A film zenéje Schubert f-moll fantáziájának felejthetetlen dallamai, melyet Dohnányi Ernő – a Társaság történetének egyik legfontosabb elnökkarnagya – írt át zenekarra.

„A Budapesti Filharmóniai Társaság a kezdetektől fogva demokratikusan működő zenekar, a tagság, illetve a tagok közül megválasztott elnökség hoz döntést minden fontosabb kérdésben. Meggyőződésem, hogy azért vagyunk jelen 167 éve a magyar kultúrában, mert a különböző zenész generációk átvették a stafétabotot az elődöktől, így vitték tovább ennek a rangos közösségnek a szellemiségét. Mai digitális világunkban egy nagyon minőségi imázs filmmel szerettünk volna köszönetet mondani elődeinknek és megmutatni, hogy egy zenekar valóban nem más, mint tehetséges, kiváló muzsikusok közössége. Sokszor érezzük, hogy egy-egy nagyobb zenekar esetében a zenészt, mint alkotó művészt hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig az ő tehetségük adja meg azt a varázslatos összképet, ami egy koncert során katartikus erővel hat.” – nyilatkozta a jubileum kapcsán Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

A BFT ünnepi imázs filmje a Kamerazene és ZeneHorizont sorozatok, valamint a Csáth Géza művészfilm vizuális alkotóinak; Tuza Norbert rendezőnek és Szín Róbert operatőr-vágónak, azaz az Ambient Pictures munkája.

Az Egyéniségek összhangban 1853 óta című film premiere november 20-án, pénteken követhető ezen a linken.