Szélcsend – Pulóverben vitorlázni

Sas Tamás az első húsz percben úgy megszűri közönségét, hogy még a filmszemlén résztvevő filmkritikusok közül is csak páran bírják. Akik meg végig nézik, azok a fejüket kapkodják, hogy most mi is történt valójában?

Bizakodóan álltam Sas Tamás új filmjéhez a Szélcsendhez, miután azt nyilatkozta, hogy ezzel a filmmel csak egy apró réteghez szól, ezért nem is épít az állami támogatásra. A film végén viszont csalódottan láttam a Magyar Mozgókép Közalapítvány emblémáját, és azt a tényt, hogy megint egy sokak által nézhetetlen film újból állami támogatással készült.

A Szélcsend egy low-budget költségvetésű film - ahogy divatos most ezeket a filmeket jellemezni. 1 helyszín, 3 színész és egy kissé zavaros forgatókönyv, aminek az ára ma hatvan millió forint még akkor is, ha bejáratott stábbal készül. A forgatókönyvet például Csikesz Judit írta, aki kizárólag Sas Tamásnak írt eddig nagyjátékfilmet és saját bevallása szerint nem is író mind inkább egy "kuka", aki évek alatt begyűjti a családi történeteket, majd azokat forgatókönyvé varázsolja.

Ez volt az a forgatókönyv, amiről Sas Tamás azt nyilatkozta, hogy a legizgalmasabb amit valaha olvasott. Akik látták a filmet azt hiszem izgalomról nem beszélhetnek. Az első húsz percben mindössze annyi derül ki, hogy három nő, egy hajón vitorlázik. Az „izgalmak” csak ez után kezdődnek miután az egyik nőről kiderül, hogy örült és a másik kettő ezt még ki is használja.

A Szélcsend nem éppen egy barátságos film, hosszú sokszor semmitmondó monológjaival és minimál cselekményével csak a nagyon türelmes nézők élhetik végig a tragédiát.

2/10 pont

Szélcsend - magyar játékfilm, 91 perc, 2009
rendező: Sas Tamás
szereplők: Kováts Adél, Pálmai Anna, Kovács Patrícia

Hozzászólások (4)

 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  a film ugyan borzalmas, de az se semmi, hogy valaki lazán publikál egy kritikát töméntelen helyesírási hibával..

  aki nem tud központozni, az meg egyáltalán ne írjon!

  máj. 02, 2010
 • anon
  misi

  Kedves Anonymous!

  Sajnos az utóbbi időben egyre több helyesírási hibára panaszkodó hozzászólást kapunk, melyek mint utólag kiderülnek teljesen alaptalanok. Kérlek, amennyiben valóban találtál helyesírási hibát, akkor azt a cseppek@gmail.com-on jelezd nekünk és kijavítjuk.

  Misi

  máj. 02, 2010
 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  Például innen is hiányzik két vessző: "melyek(,) mint utólag kiderülnek(,) teljesen alaptalanok". Az eredeti megjegyzést egyébként nem én írtam.

  máj. 15, 2010
 • anon
  Grammarnáci (nem ellenőrzött)

  végignézni egy szó

  sokak által nézhetetlen - valószínűleg - sokak számára nézhetetlen akar lenni.

  low-budget költségvetésű ???? ja, meg békonszalonnás.

  nem is író mind inkább - mint inkább, eléje vessző.

  "majd azokat forgatókönyvvé varázsolja".
  Ezt magyarul úgy mondják, hogy:
  "majd forgatökönyvvé varázsolja ŐKET". (igen, ŐKET)

  Akik látták a filmet VESSZŐ azt hiszem VESSZŐ

  három nő NINCS VESSZŐ egy hajón vitorlázik

  minimál helyesen (nem a kocsmában vagyunk ugye) minimális

  szevasz funkci (lást minimál) analfabéta kritikus

  hosszú VESSZŐ sokszor semmitmondó

  kezdődnek VESSZŐ miután

  nem az derül ki róla, hogy örült (kac-kac) hanem

  jún. 29, 2011

Hirdetés