Bartók- és jazzünnep a Müpa Home e heti műsorán

A Müpa Home közvetítéssorozat ezúttal két kiváló hazai muzsikus, Snétberger Ferenc és Lukács Miklós koncertje mellett Bartók Béla 140. születésnapjáról is méltón megemlékezik.

A Müpa a művészek és nézők biztonsága érdekében jelenleg zárva tart, ám az intézmény továbbra sem hagyja felemelő zenei élmény nélkül a közönséget. A Müpa Home e heti programja rögtön egy különlegességgel indul, március 25-én ünnepeljük ugyanis a világhírű komponista, Bartók Béla születésének 140. évfordulóját.

Az elmúlt 16 évben számtalan Bartók-szerzemény csendült fel a Müpa róla elnevezett hangversenytermében, így a jeles nap alkalmából ezekből válogattak össze egy estére valót, a legkiválóbb hazai muzsikusok tolmácsolásában. A népzenére épülő hegedűrapszódia különleges helyet foglal el Bartók művei közt, nemcsak hosszúsága miatt, hanem mert azok eredeti, népi előadásmódját is belekomponálta a zenébe. Ezúttal Fenyő László és kamarapartnerei 2014-es előadásában élvezheti a közönség ezt a lenyűgöző darabot. Bartók mindössze 22 éves volt, amikor Strauss hatására megírta első nagyzenekari kompozícióját, amelyben a magyar történelem héroszát, Kossuthot mintázta meg. A szimfonikus költeményt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja elő, Kovács János karmester vezetésével. Nagyszerű hegedűművészünk, Baráti Kristóf Bartók Geyer Stefi számára komponált első hegedűversenyével nyitotta emlékezetes 2016-os estjét: ezt a csodálatos zenei vallomást is újra hallhatják a nézők a Müpa Home közvetítésének köszönhetően. A műsort pedig egy igazi csemege zárja: a Muzsikás együttes a Müpa 10. jubileumi hétvégéjén a népzenegyűjtő Bartók élményeinek „rekonstruálásával” idézte meg a zeneszerzőt, amit most a Müpa Home segítségével élhetünk át újra – vagy éppen először.

A magyar jazzszcéna évtizedek óta meghatározó szereplője Snétberger Ferenc, akinek munkásságáról világszerte csak elismeréssel szólnak. Repertoárját a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Most újra látható 2017-es koncertjén triójához egy igazi szupersztár, a skandináv jazz egyik legmarkánsabb képviselője, a norvég trombitás, Nils Petter Molvær csatlakozott. Az este során a régi Snétberger-kompozíciók új köntösbe bújtatva szárnyaltak a hangversenyteremben.

Pár hónappal ezelőtt érkezett meg a Müpába az intézmény legújabb cimbalma, amelyet magától értetődően annak legavatottabb hazai ismerője, Lukács Miklós (lásd fotó) szólaltathatott meg először. Bár közönség előtt való debütálására még várni kell, a hangszer rajongóinak jó hír, hogy a Müpa Home e heti programjának zárókoncertjén minden a cimbalomról szól. Lukács Miklós Cimbiózis névre keresztelt együttese ugyanis a Müpában mutatta be Lux et Umbra – azaz „Fény és Árnyék” – című harmadik albumának anyagát. A megszokott trió felállást erre az alkalomra klarinéttal és fagottal kiegészülve kvintettre cserélték, ám a Lukácstól megszokott, a jazz, a klasszikus és a kortárs zene jegyeit mesterien ötvöző kompozíciók megmaradtak.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetőek a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

Bartók 140 - 2021. március 25. 19:30

•          Bartók: I. rapszódia csellóra és zongorára, Sz. 88, BB 94c

•          Bartók: Kossuth – szimfóniai költemény nagyzenekarra, Sz. 21, BB 31, DD 75a

•          Bartók: Hegedűverseny, op. posth. (1907–08; Sz. 36, BB 48a)

•          Muzsikás Együttes és barátaik Bartók-műsora

   Vezényel: Kovács János, Horváth Gábor

   Közreműködők: Baráti Kristóf – hegedű; Fenyő László – cselló; Eduard Kunz, Fülei Balázs –zongora; Tóth Ildikó „Fecske”, Farkas Zoltán „Batyu” – tánc; Muzsikás Együttes; Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar

További információk itt,  Az esemény Facebook-oldala.

Snétberger Ferenc Trió & Nils Petter Molvær - 2021. március 26. 19:30

   Snétberger Ferenc Trió: Snétberger Ferenc – gitár; Phil Donkin – bőgő; Németh Ferenc – dob:

   Vendég: Nils Petter Molvær – trombita

További információk itt.  Az esemény Facebook-oldala.

Lukács Miklós: A Cimbiózis világa - 2021. március 27. 20:00

   Lukács Miklós – cimbalom

   Közreműködők: Klenyán Csaba – klarinét; Jankó Attila – fagott; Orbán György – bőgő; Baló István – dob 

További információk itt.   Az esemény Facebook-oldala.