Cziffra Café: Tompos Kátya és Balázs János online koncertje

Élő közvetítés április 14-én Békéscsabáról.

Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek. Varázslatos alászállásunk két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és Balázs János zongoraművész, akik legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről, minden műfajban otthonosan mozognak.

Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek, amikor kényszerűségből, a megélhetésért – ahogy Ő fogalmazza önéletrajzi könyvében – „leereszkedett az alvilágba”. Igaz, a lokálokat nem egyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatta. A Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjai kialakításával a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői (…) kézen fogják majd egymást…”. A Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében megvalósuló koncertje azt az időszakot idézi meg, amikor a legendás zongoraművész a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét – gondoljunk csak a legendás Arizona mulatóra, a Bristol szállóra vagy a Kedves Presszóra.

2021. április 14. (szerda), 19.00 óra – Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ.

A koncert élőben és díjmentesen követhető online.

Nehéz eldönteni, hogy Tompos Kátya színésznőként vagy énekesnőként sikeresebb, hiszen sokszínű tehetsége mindkét szerepben megmutatkozik, szólóénekesként és színésznőként egyaránt unikális atmoszférát teremt. A Cziffra Fesztiválon másodízben lép fel – 2020-ban a Báresten a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával állt színpadra –, és már tudjuk, hogy épp olyan jól áll neki a francia sanzon, mint a cigánydalok, vagy a kávéházi századfordulós slágerek. Tompos Kátya zenei karrierje során olyan neves előadókkal, együttesekkel dolgozott már közösen, mint Hrutka Róbert, Zorán, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, Goran Bregovic, Borbély Mihály, a Modern Art Orchestra, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, a Söndörgő vagy a Budapest Klezmer Band. Dalszerzőként, dalszövegíróként is debütált 2017-ben Holdjárat című szólóalbumával.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője előszeretettel tesz zenei kirándulásokat a klasszikus zenén kívül más műfajokban is, szólókarrierje mellett örömmel lép fel kis formációkban, különösen azokban, ahol valami újat, valami mást mutathat közönségének. Nevéhez fűződik például a ZongOpera sorozat is, amelyben többek között Miklósa Erikával, Rost Andreával és José Curával alkottak párost a színpadon, de emlékezetes Rúzsa Magdival való közös estje, vagy Lajkó Félixszel való improvizációs koncertjei is. Tompos Kátyával most lép fel első ízben, de a tervek szerint nem utoljára, hiszen az idei nyári VeszprémFesten szintén színpadra állnak közös estjükkel.

„Szeretnénk megmutatni a közönségnek azt a sok színt, lelki mélységet és örömöt, amit a zene és művészet közelében megélhetünk, legyen az bármilyen műfajú, igényes alkotás.” (Balázs János)

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. A békéscsabai koncert a Filharmónia Magyarországgal közös hangverseny, amely élőben, díjtalanul megtekinthető a cziffra100. oldalon, a Cziffra Fesztivál Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján. Különleges lehetőség az is, hogy a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen bármikor visszanézhetők.

A Cziffra György-emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. A koncert a Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. közös koncertje.

Hirdetés