Liszt-mozaikok világpremier

A Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaikok című műsorát sugározza a Stingray Classica csatorna.

A Stingray Classica, rangos nemzetközi klasszikus zenei csatorna április 24-én 21.00 órától tűzi műsorára a Magyar Állami Népi Együttes elmúlt ősszel Milánóban felvett Liszt-mozaikok című előadását. Ez az első alkalom, hogy magyar néptáncegyüttes táncfilmje nemzetközi zenei csatornán szerepel.

A Stingray Classica a klasszikus zenére, az operára, a balettre és a dzsesszprogramokra szakosodott nemzetközi televíziós csatornahálózat műsora a világ harminchét országában van jelen a helyi TV-szolgáltatók kínálatában, valamint érhető el az on-demand szolgáltatókon keresztül.  A csatorna április utolsó hétvégéjén Liszt Ferenc zeneszerzői munkássága előtt tiszteleg, és a tematikus program részeként április 24-én, szombaton 21 órától tűzi műsorára a Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaikok című nagysikerű tánc-koncertjét. A hír azért is számottevő mert ez az első alkalom, hogy magyar néptáncegyüttes táncfilmje nemzetközi zenei csatornán szerepel.

A 2020. október 18-án, a Teatro Repowerben rögzített előadás különlegessége, hogy a tánc-koncert első részében Bartók Béla művei és azok népzenei forrásai hallhatóak a világhírű hegedűművész és karmester Shlomo Mintz, a milánói Cameristi della Scala, és a Magyar Állami Népi Együttes zenészeinek előadásában. A második részben közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Szabó Marcell zongoraművész és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara Radics Ferenc vezetésével. Az előadás zenei szerkesztője Pál István Szalonna, rendező-koreográfusa Mihályi Gábor.

Az Együttes Bartók és Kodály után ismét a magyar zeneművészetből, ezúttal Liszt Ferenc munkásságából merített ihletet. A Liszt-mozaikok produkciót három éve mutatta be a társulat, s cselekménye három tematikai pillérre, a nagy magyar zeneszerző életművének emblematikus jegyeire – Liszt, a magyar; Liszt, a pap; Liszt, a virtuóz – épül. Az alkotókat nem csupán a tiszteletadás szándéka vezette, hanem az a meggyőződés is, hogy Liszt zeneszerzői és mesteri előadói talentumának mindenképpen van és lehet korunk számára is érvényes üzenete, modern jelenünknek szóló tanulsága.

Információk itt.

 

Hirdetés