2021. június 24-26., Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Ingyenes esti koncertekkel és szabadtéri gitár-flashmobokkal vár a fesztivál.

A másfél évtizedes fesztivál a bezártság hónapjai után friss zenei élményeket szeretne nyújtani mindenkinek az egyik legszebb Balaton-parti településen, Füreden. Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait, az évek alatt világ összesen 34 országából fogadott művészeket. A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idén június 24-26. között várja a közönséget olyan művészek esti koncertjeivel, mint Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió, vagy a jazzben és klasszikus gitárzenében egyaránt otthonosan mozgó Pusztai Antal gitárművész. A fesztivál ideje alatt Balatonfüred közterein gitár-flashmobokra, szabadtéri kiskoncertekre kerül sor, amelyeken többek között egy 23 fős gitárzenekar, vagy Vihula Mihajlo (gitár) és Szurasenko Daniel (blockflöte) duója is hallható lesz. Az koncerteken való részvétel ingyenes, de az esti koncertekre a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt regisztrálni kell a https://balatongitar.hu/ oldalon.

A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud valamilyen módon, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Mondhatjuk, hogy a gitár “behívó” hangszer a zene világába, amelynek sokszínűsége mindannyiunkat elvarázsol. Változatai kialakításban, méretben és a húrok számában is szinte végtelenek, a legtöbb kultúrában megtalálhatók és többezer évre nyúlnak vissza, hiszen már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre.

„Nehéz másfél év van mögöttünk, a vírus nem kímélte a világot. Bezárkóztunk, védtük magunkat és szeretteinket, megváltozott az életünk. Kevesebbet lehettünk együtt, színházban, koncerteken, vagy akár csak egy jó étteremben. Sok rendezvény lebegett bizonytalanságban, aztán maradt el vagy húzódott az online térbe. Tavaly a Balatonfüredi Gitárfesztivál is így járt. Az első hullám bizonytalansága, a határátkelés nehézségei, a karantén lehetetlenné tette, hogy meghívottjaink eljöjjenek hozzánk. Idén ismét nekifutottunk a szervezésnek. A zenének, a gitárnak élni kell, sokunk lelke vágyik az élő zene élménye után! A fesztivált megelőző több hónapos munka még mindig bizonytalanságban telt, de egyre inkább látszott, hogy az idei évben, ha visszafogott keretek közt is, de ismét szólhat hangszerünk a Balaton partján! Három estét szeretnénk a közönségünknek ajánlani, mindhárom a legmagasabb szintet képviseli műfajában. Az első koncertünk június 24-én a 2019-ben a világ legnagyobb nemzetközi versenyén, az amerikai GFA versenyen második helyezett Venti Chiavi Gitártrió (lásd fotón) különleges „Magyar Est” koncertje lesz. Méltán büszkeségei ők Magyarországnak, hiszen ezen a versenyen a világ legjobbjai mérkőznek a díjakért. Tagjai Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs egyenként is megállják helyüket a színpadon, trióban pedig zseniálisak. Második este június 25-én Pusztai Antal játszik. Koncertje utazás lesz a klasszikus zenétől a jazzig!  A gitárt anyanyelvi szinten beszéli akár jazz, akár klasszikus zene szólal meg a keze alól. Mindkét műfajban nagy nemzetközi versenyeket nyert, a neve jól ismert a világon. A Bécsben élő művész számos világsztárral is játszott egy színpadon, mint pl. Bireli Lagrene, Pat Metheny, B.B. King. 2021 július 7-én a Grammy-díjas gitárossal, Lee Ritenour-val fog közös koncertet adni Montreuxben. A fesztivál utolsó estéjén pedig Snétberger Ferenc játszik. Őt végképp nem kell bemutatnom a közönségnek. Kitüntetései és díjai sorába nemrég került a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztje is. A mi kitüntetésünk pedig az, hogy elfogadta a meghívásomat és eljön hozzánk a Balatonfüredi Gitárfesztiválra, hogy megajándékozzon minket a zenéjével. Három est, a legjavából. Aki velünk lesz, biztosan hosszú időre szóló élményt visz magával Balatonfüredről.” (Eötvös József Liszt-díjas gitárművész a fesztivál művészeti vezetője)

A fesztivál Balatonfüred Önkormányzatának és az NKA-nak támogatásával valósul meg.

Program:

2021. június 24. csütörtök 19:30 - Balatonfüred, Kisfaludy Galéria

Venti Chiavi gitártrió „Magyar est” koncertje

Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs gitárművészek koncertje

Egy videó itt.  és itt.

2021. június 25. péntek 19:30 - Evangélikus Templom, Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky u. 15.

Pusztai Antal gitárművész „Klasszikustól a jazzig” koncertje

Egy videó itt

2021. június 26. szombat 19:30 - Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

Snétberger Ferenc és vendégei – koncert

Műsoron: a művész saját szerzeményei

Egy videó itt

Koncertek ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, védettségi igazolvánnyal látogathatók!

   19:00-19:20 közt a regisztrált nézőknek érkezési sorrendben biztosítanak belépési lehetőséget.

   19:20-19:30 a szabad helyeket elfoglalhatják a regisztráció nélkül érkezők (érkezési sorrendben)!

   19:30 a koncertek kezdési időpontja!

Regisztráció a koncertekre ezen az oldalon.