10. alkalommal kerül megrendezésre a Balatont megkerülő Mozdulj! tandemtúra

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület egy év szünet után idén is megrendezi a Balatont megkerülő tandemtúráját 2021. augusztus 13-19. között.

A tzúra különlegessége, hogy egy ép és egy sérült embertársunk foglal helyet a különleges kerékpáron. Ahogy azt hagyományként szokták, közel hetvenen kelnek útra, látássérültekkel és más fogyatékossággal élő barátokkal, valamint segítőkkel, hogy tandem kerékpárral megkerüljék a magyar tengert.

A 6 napos út során nemcsak sportélményekkel gazdagodnak, hanem egymásra figyelve és egymástól tapasztalatokat szerezve megtanulják a szívükkel látni a világot. Hiszik, hogy az esélyegyenlőség nem más, mint természetességgel elfogadni egymást, és tanítani a másikat arra, hogyan kell kinyitni a lelkünket egymás felé apró lépésekkel. Maga a túra nemcsak sportértéket képvisel, mert az idei jubileumi túra középpontjában a Balaton körüli Hungarikumok és Nemzeti értékek megismerése is a cél. Természeten az idén sem maradhat el az emlékfa ültetése (a túra-és egy elhunyt társuk emlékéért is), atyai áldást a Tihanyi Apátságban kapnak, és több helyen találkoznak civil szervezetek és önkormányzatok képviselőivel is.

A programoknál nem maradhat el a tandemes akadályverseny és a jubileumi születésnap közös ünneplése sem, flash mobok formájában a különböző helyszíneken.

Az idei túra útvonala egy fekvő 8-ast ír le annak szimbólumaként, hogy az esélyegyenlőség megteremtésének lehetősége végtelen. Azoknak pedig, akik nem lehetnek velünk, a virtuális térben a közösségi média segítségével kilométergyűjtést hirdetnek: kerékpárral, kerekesszékkel és egyéb motormentes kerekes járművel. A legtöbb kilométert megtett barát, díjazásban részesül.

A tandemtúra útvonala a következő:

Aug. 14: Balatonfüred (mFlash mob) – Balatonakarattya (Találkozás Ördög Nóra-Nánási Pál házaspárral) - Balatonvilágos polgármesteri hivatal – Siófok, Sóstó

Aug. 15: Siófok víztorony (Flash mob a Roll Dance Kombi Táncegyüttessel) - Szántód – komppal át Tihanyba -Tihany (atyai áldás az Apátságban) – Révfülöp

Aug.16: Révfülöp – Badacsonyörs (Folly Arborétum) – Vonyarcvashegy – Keszthely

Aug.17: Keszthely (Georgikon Múzeum, Flash mob templomtéren) – Bélatelep

Aug. 18: Bélatelep – Balatonboglár (vízitelepen kajakozás, Gömb Kilátó, találkozás a polgármesterrel) - Balatonlelle (az első fát itt ültették el 10 évvel ezelőtt) - Balatonföldvár (emlékfánál szalag elhelyezése) - Szántód

Aug. 19: Szántód - komppal át Tihanyba - Tagyon Birtok - Balatonfüred

A túrák örökös fővédnöke: Horváth Lajos, Dakar motorversenyző, Laller Racing Dakar Team

A 10. túra fővédnökei:

- Becsey János, kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó, úszóedző, sportdiplomata.

- Várkonyi Attila "Dj Dominique", rádiós-televíziós műsorvezető

A 10. túra Kulturális Nagykövete: Dóka Attila dalszerző, gitáros-énekes

A 10. túra Esélyegyenlőségi Nagykövete a Bagossy Brothers Company zenekar