DANTE 700

Belépés a Commedia világába az irodalomtörténész, a művész és a művészettörténész vezetésével.

A 700 éve elhunyt költő emlékére a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány által szervezett programsorozat szegedi megnyitóján az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész; Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgetnek. Az esten bemutatják a Tiszatáj folyóirat – Dantéval és a kortárs olasz költészettel foglalkozó – szeptemberi számát is, majd Nátyi Róbert művészettörténész megnyitja Géczi János kiállítását.

2021. október 11. (hétfő) 18 óra

Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

„A Dante 700 programsorozatról:

A 700 évvel ezelőtt elhunyt Dante, akit Babits Mihály a „világnak kétségtelenül legnagyobb költője”-nek nevezett szellemében végigkísérte a magyar történelmet és művelődéstörténetet. Első Anjou-királyunk apja személyes barátja volt, s figyelemmel kísérte az utódok és Magyarország sorsát is.

A hazai Dante-jelenlét kiemelkedő időszakai a reneszánsz, a 1848–49-es szabadságharcot követő esztendők, a Millennium, az 1921-es 600-as ünnepi megemlékezések (jelentős hatásuk volt az olasz-magyar barátság újraélesztésében), illetve az ezredforduló voltak.

Most, 2021-ben, a költő halálának 700. évfordulójára a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervezésében számos kulturális és tudományos esemény megrendezésére került és kerül sor.

Szeptember 12-én a Magyar Állami Operaház ünnepi estet szervezett, majd pontosan a Dante halála emléknapja (szeptember 14) óta a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításon mutatja be a költő és műveinek sorsát, magyar hatását, fordításait, illusztrációit.

E sorba illeszkedik a Tiszatáj 2021. szeptemberi Dante-száma is a költőhöz illetve a kortárs olasz költészethez kapcsolódó összeállításával. A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Római Magyar Akadémiával közösen nagyszabású, egymáshoz kapcsolódó nemzetközi konferencia megrendezésére kerül sor Rómában (november 3–4.), Szegeden (november 16–17.), Budapesten (november 18–19.).

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik az a meghívásos kiállítás, amelyen ötven magyar művész Dantéval „közösen” alkotott művét mutatják be, Szegeden, Budapesten és Rómán kívül, Dunaszerdahelyen, Szentendrén és várhatóan további városokban. Bemutatásra kerül Sárkány Győző Végtelen színjáték című kiállítása és az abból készült album is.

A zenei események folytatásaként a szegedi szimfonikusok közreműködésével bemutatják a magyar zenei hagyományban élő Dantét (Liszt, Hubay, Ábrányi) és Tóth Péter a költő szövegére írt művét, a Divino Infernót.

A SZTE Klebelsberg könyvtára a szegedi italianisták Dante-tanulmányait mutatja be kiállítás formájában november közepétől kezdődően.”

(Annus Gábor szerkesztő - Tiszatáj irodalmi folyóirat)

További programok, aktualitások itt.

A mellékelt fotó

Géczi János: A képmutatók 6. (A földhöz szögezettek)

Az úton fekszik, mint látod, keresztben,

   meztelenül, hogy érezze a súlyát

   mindenkinek, aki átmenve rálép.

(Pokol. 23. ének. 118–120. – Nádasdy Ádám fordítása)